DOC/ Utilizarea rețelelor sociale de către judecători: Ce recomandă Comisia de Etică de pe lângă CSM

Judecătorii trebuie să fie precauți când utilizează media de socializare. Ei trebuie să fie familiarizați cu politicile de confidențialitate ale serviciilor de rețea pe care le utilizează și să recurgă la măsurile de protecție a vieții private oferite de aceste servicii. Cu toate acestea, ei trebuie să pornească de la supoziția că orice postare ar putea deveni publică și permanentă”, constată Comisia de Etică și Conduită Profesională a Judecătorilor, care s-a expus la subiectul utilizării medie de socializare de către judecătorii din R. Moldova. Opinia consultativă a fost emisă pe 24 iunie 2019.

În completarea celor menționate, Comisia precizează că „postările judecătorilor pe media de socializare nu trebuie să aibă legătură cu atribuțiile lor de serviciu sau cauzele judiciare. Judecătorii trebuie să-și sfătuiască membrii familiei să fie prudenți pe media de socializare pentru a nu prejudicia reputația judecătorului și prestigiul sistemului judiciar. Deosebit de important este faptul că judecătorii trebuie să se asigure că comportamentul lor pe media de socializare respectă toate cerințele Codului”.

„Judecătorul trebuie să fie precaut atunci când face postări pe rețelele de socializare, limitându-și postările la imagini, comentarii și evenimente care nu au tangență cu atribuțiile judiciare de genul dosarelor examinate de el/ea personal sau în sistemul judiciar. Principiile care se aplică conduitei judecătorilor la general se aplică și în ceea ce privește utilizarea rețelelor de
socializare”,
mai constată membrii Comisiei de Etică și Conduită Profesională, după ce au analizat și interpretat Codul de etică și de conduită profesională a judecătorului.

Vedeți, mai jos, opinia completă a Comisiei.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *