Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Un deputat cere recuzarea…

DOC Un deputat cere recuzarea președintelui CC de la examinarea constituționalității Legii pentru care Guvernul și-a angajat răspunderea

Foto: tribuna.md

Deputatul Sergiu Litvinenco a înaintat o cerere de recuzare a judecătorului Curții Constituționale (CC), Vladimir Țurcan, de la participarea la examinarea sesizărilor referitoare la controlul constituționalității unor prevederi din Legea pentru care Guvernul Chicu și-a angajat anterior răspunderea.

În cererea de recuzare înaintată, deputatul precizează că președintele Igor Dodon a declarat public că a avut o discuție telefonică cu judecătorul Vladimir Țurcan în legătură cu decizia CC de a suspenda legea pentru care Guvernul și-a angajat răspunderea.

„Domnul Țurcan a votat împotrivă și are o opinie separată. A venit cu argumente că această lege trebuie să rămână în vigoare”, declarase șeful statului.

Astfel, Sergiu Litvinenco precizează că judecătorul i-ar fi spus lui Igor Dodon care este opinia sa cu privire la această lege or, „judecătorul CC nu poate participa la examinarea cauzei și urmează să fie recuzat dacă și-a expus în public părerea despre constituționalitatea actului contestat”.

„Chiar dacă, în speță, nu însuți Vladimir Țurcan și-a expus în public opinia referitoare la obiectul sesizării, prin faptul că Vladimir Țurcan i-a spus această opinie lui Igor Dodon, iar acesta din urmă, la rândul său, a făcut-o publică, deducem că, în acest caz, este întrunită condiția prevăzută la art. 27 alin (1) lit b) din Codul jurisdicției constituționale nr. 502/1995 care are drept consecință obligativitatea recuzării judecătorului”, notează Litvinenco în cererea de recuzare.

În acest context, deputatul PAS a solicitat Curții adoptarea unei decizii cu privire la recuzarea judecătorului Vladimir Țurcan.

Curtea Constituțională a Republicii Moldova a admis la 9 aprilie examinarea sesizării depuse de deputatul Platformei DA, Dinu Plângău, în vederea abrogării unor prevederi din legea pentru care Guvernul Chicu și-a asumat răspunderea. Magistrații Înaltei Curți, au decis, în acest sens, ca până la soluţionarea în fond a cauze,i să fie suspendată acțiunea Legii nr. 56 din 2 aprilie 2020 privind instituirea unor măsuri de susţinere a cetăţenilor şi a activităţii de întreprinzător în perioada stării de urgenţă şi modificarea unor acte normative.