Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Răspunsul Procuraturii la solicitarea…

DOC Răspunsul Procuraturii la solicitarea de sancționare a lui Dodon pentru imixtiune în activitatea CC: „Președintele se bucură de imunitate”

Procuratura nu îl poate trage la răspundere contravențională pe președintele Igor Dodon în legătură cu o eventuală „acțiune de imixtiune în activitatea judecătorilor Curții Constituționale (CC)”. Un răspuns în acest sens a fost oferit de către reprezentanții Procuraturii Generale la solicitarea unui deputat din Parlament.

Sergiu Sîrbu, deputat al grupului „Pro Moldova”, este autorul unei interpelări cu privire la inițierea procedurii de tragere la răspundere contravențională a președintelui Igor Dodon pe marginea „pretinselor acțiuni de imixtiune în activitatea judecătorilor CC”. Într-un răspuns la interpelarea respectivă, adjunctul procurorului general, Iurie Perevozniuc, îl informează pe deputat, că procurorul nu are competența de constatare și examinare a unor fapte „pasibile de încadrare în dispoziția art. 317 Cod contravențional”, articol care prevede „Manifestarea lipsei de respect faţă de instanţa de judecată sau faţă de Curtea Constituţională”.

„În același timp de reținut că, conform art. 81 al Constituției Republicii Moldova, Președintele R. Moldova se bucură de imunitate. El nu poate fi tras la răspundere juridică pentru opiniile exprimate în exercitarea mandatului”, precizează adjunctul procurorului general.

„Pro Moldova” a solicitat sancționarea lui Dodon după ce acesta a anunțat public că a avut o discuție telefonică cu Vladimir Țurcan în legătură cu decizia CC de a suspenda legea pentru care Guvernul și-a angajat răspunderea.