DOC/ După ce CSJ a decis că pe 11 iulie se va desfășura referendumul pentru revocarea primarului de la Dancu, CEC își revocă hotărârea privind organizarea plebiscitului – Ziarul de Gardă
 • DOC/ După ce CSJ a decis că pe 11 iulie se va desfășura referendumul pentru revocarea primarului de la Dancu, CEC își revocă hotărârea privind organizarea plebiscitului

  DOC/ După ce CSJ a decis că pe 11 iulie se va desfășura referendumul pentru revocarea primarului de la Dancu, CEC își revocă hotărârea privind organizarea plebiscitului
  06 iulie 2021 | 10:25

  UPTADE ULTIMA ORĂ! Răsturnare de situație. Referendumul pentru revocarea primarului de la Dancu NU va mai fi: CEC și-a revocat hotărârea cu privire la organizarea plebiscitului

  Magistrații Curții Supreme de Justiție (CSJ) au pus punct final în procesul de judecată în care este vizat Vladimir Pretuleac, primarul satului Dancu, raionul Hâncești. Instanța supremă a declarat inadmisibil recursul alesului local privind anularea hotărârii Comisiei Electorale Centrale (CEC) prin care s-a stabilit pentru 11 iulie desfășurarea unui referendum pentru revocarea lui din funcție, în condițiile în care deciziile Consiliului local Dancu de desfășurare a referendumului au fost anterior anulate în instanță.

  Altfel spus, localnicii din satul Dandu sunt așteptați duminică la urnele de vot, în cadrul referendumului, pentru a decide soarta primarului localității, cel despre care ZdG a scris anterior că și-a făcut drum până la poarta casei din banii destinați proiectului „Drumuri bune pentru toți”.

  O încheiere în acest sens a fost emisă luni, 5 iulie, de Colegiul civil, comercial și de contencios administrativ al Curții Supreme de Justiție, în componența magistraților Tamara Chișca-Doneva, Nicolae Craiu și Victor Burduh.


  În motivarea recursului depus de primar la CSJ, privind anularea deciziei Curții de Apel Chișinău din 3 iulie curent prin care a respins drept inadmisibilă cererea de anulare a deciziei CEC privind organizarea plebiscitului, primarul de la Dancu a menționat că instanța de apel a menționat decizia CEC de organizare a referendumului „în pofida anulării deciziilor Consiliului local Dancu de desfășurare a referendumului”.

  Publicitate
  Publicitate

  „În motivarea recursului s-au indicat motivele de drept și de fapt invocate în acțiune, reiterându-se faptul că temeiul legal al desfășurării referendumului local din satul Dancu a decăzut, în consecință toate actele Comisiei Electorale Centrale emise în vederea desfășurării referendumului local urmează a fi anulate, circumstanțe care au fost ignorate de către Curtea de Apel, fapt ce a dus la soluționarea greșită a cauzei.

  Astfel, în pofida anulării deciziilor Consiliului local Dancu de desfășurare a referendumului, rămâne în vigoare hotărârea Comisiei Electorale Centrale care pune în executare această decizie.

  Totodată, a remarcat că în pofida existenței unei decizii definitive și executorii de anulare a actelor administrative de declanșare a procedurii referendumului, menținerea în vigoare a hotărârii Comisiei Electorale Centrale, va avea drept
  finalitate desfășurarea în data de 11 iulie 2021 a referendumului local în satul Dancu. Prin urmare, în situația în care referendumul local se va solda cu revocarea primarului, o eventuală hotărâre irevocabilă de admitere a acțiunii de contestare a deciziilor Consiliului local Dancu, nu va fi una efectivă. Consideră că menținerea în vigoare a hotărârii Comisiei Electorale Centrale va duce la executarea unor măsuri care pot genera consecințe juridice ireversibile pentru reclamant, fapt ce contravine art. 13 din Convenția pentru apărarea Drepturilor Omului și a Libertăților fundamentale”, se menționează în Încheierea CSJ.

  În context, CSJ a respins recursul în anulare drept inadmisibil, magistrații motivând și că cererea de recurs nu conține o „motivare convingătoare și întemeiată”.

  „Completul specializat pentru examinarea acțiunilor în contencios administrativ notează că pentru a trece testul de admisibilitate, cererea de recurs trebuie să conțină o motivare convingătoare și întemeiată în condițiile nominalizate mai sus. Acest argument rezultă și din particularitățile de formă ale reglementării recursului în Codul administrativ și anume din sintagma „motivarea recursului” de la art. 245 alin. (2) din Codul administrativ. În consecutivitate, motivarea cererii de recurs în circumstanțele expuse se referă la formalitățile pe care trebuie să le întrunească cererea în vederea rezistării testului și filtrului de admisibilitate

  În circumstanțele menționate, completul specializat pentru examinarea acțiunilor în contencios administrativ al Colegiului civil, comercial și de contencios administrativ al Curții Supreme de Justiție ajunge la concluzia de a declara inadmisibil recursul depus de Pretuleac Vladimir”, se menționează în decizia CSJ.

  Încheierea CSJ:

  După ce la 29 iunie curent, instanța de judecată a anulat decizia Consiliului local cu privire la inițierea și desfășurarea referendumului local privind revocarea primarului satului Dancu, Vladimir Pretuleac, primarul a solicitat anularea hotărârii Comisiei Electorale Centrale nr. 5044 din 22 iunie 2021 cu privire la aprobarea modelului buletinului de vot pentru referendumul local de revocare a lui Pretuleac Vladimir din funcția de primar al satului Dancu, raionul Hînceşti. Prin hotărârea din 3 iulie 2021 a Curții de Apel Chișinău, acțiunea depusă de Pretuleac Vladimir a fost respinsă ca neîntemeiată, această decizie fiind menținută de CSJ.

  La 11 iunie curent, după decizia Consiliului local Dandu cu privire la inițierea și desfășurarea unui referendum pentru demiterea primarului de la Dancu, Comisia Electorală Centrală (CEC) a stabilit, pentru data de 11 iulie, desfășurarea referendumului local în satul Dancu, raionul Hâncești. Ulterior, primarul Vladimir Pretuleac a contestat decizia la Curtea de Apel, cerând anularea Hotărârii CEC. La 18 iunie, magistrații de la Curtea de Apel au respins cererea primarului Vladimir Pretuleac și au calificat-o ca fiind neîntemeiată.

  Acțiunile care îl vizează pe alesul local au loc în contextul în care anterior ZdG a scris că primarul Vladimir Pretuleac a convins antreprenorul care executa lucrările de asfaltare în localitate pe care o conduce, să construiască o porțiune de drum care trece prin fața porții sale și se termină la casa vecină, chiar dacă Consiliul Local decidea, în două rânduri, altceva.

  Ziarul de Gardă a scris despre faptul că programul „Drumuri bune pentru Moldova”, redenumit în 2020 de către socialiști în „Drumuri bune pentru toți” s-a transformat, într-o localitate din raionul Hîncești, în „Drumuri bune pentru primar”.

  Publicitate

  Primarul localității Dancu, raionul Hâncești, Vladimir Pretuleac, a convins antreprenorul care executa lucrările să construiască o porțiune de drum care trece prin fața porții sale și se termină la casa vecină, chiar dacă Consiliul Local decidea, în două rânduri, altceva. Ca să ajungă asfalt până la poarta primarului, localnicii acuză că s-a renunțat la construcția altor segmente de drum, mai importante, fiind scurtat inclusiv drumul de acces spre cimitir, reparat și el în cadrul programului.

  Ca să ajungă asfalt până la poarta primarului, localnicii acuzau că s-a renunțat la construcția altor segmente de drum, mai importante, fiind scurtat inclusiv drumul de acces spre cimitir, reparat și el în cadrul programului. Primarul recunoștea că el a fost cel care a întocmit și semnat schema prin care indica reparația drumului din fața casei sale, dar avea și argumente în acest sens: „La primar vine și președintele țării, iată a fost Igor Nicolaevici…. Totuși, și eu am mașină, și plătesc impozite”, se apăra primarul. Vladimir Pretuleac este primar al comunei Dancu din anul 2007, când a fost ales pe listele Alianței Moldova Noastră. În 2011, 2015 și 2019 a câștigat mandatele de primar, reprezentând Partidul Democrat din Moldova.

  În martie 2021, Procuratura raionului Hâncești a pornit o cauză penală pe faptul abuzului de serviciu comis pe parcursul anului 2020 de către conducerea Primăriei Dancu, raionul Hâncești, în procesul de reparație a drumului spre casa primarului, fapt făcut public de ZdG la început de noiembrie 2020. 

  La 11 iulie în R. Moldova vor avea loc alegeri parlamentare anticipate.

  VIDEO/ „Drumuri bune” pentru primar

  Dosar penal după ce ZdG a dezvăluit cum primarul unui sat din Hâncești și-a făcut drum până la poarta casei din banii destinați proiectului „Drumuri bune pentru toți”

  Publicitate
  Publicitate
  Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

 • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  Ziua Internațională a Studenților: Student din R. Moldova peste hotare vs student străin în R. Moldova

  Tot mai mulți tineri din R. Moldova aleg să studieze la instituții de învățământ superior de peste hotare. Motivele deciziei de a pleca sunt diverse: de la calitatea precară a studiilor la nerecunoașterea diplo…
  Ziua Internațională a Studenților: Student din R. Moldova peste hotare vs student străin în R. Moldova

  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  Ion Boțan, cititor fidel al Ziarului de Gardă a fost profesor de limbă și literatură română timp de patru decenii în școala din comuna Mingir. S-a născut în comuna Chiperceni, raionul Orhei, iar la Hâncești a v…
  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  După un sfert de secol, pe care l-a dedicat sistemului judecătoresc din R. Moldova, magistratul Ion Cotea constată cu regret că în toți acești ani „a asistat doar la distrugerea justiției”. Judecătorul afirmă c…
  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  Ministerul Sănătății raportează 5 366 de cazuri noi de infectare cu COVID-19 și 16 decese, înregistrate în ultimele 24 de ore

  Ministerul Sănătății (MS) anunță că 5366 cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate în ultimele 24 de ore în Republica Moldova, dintre care 961 de cazuri în regiunea transnistreană. Din numărul tota…
  Ministerul Sănătății raportează 5 366 de cazuri noi de infectare cu COVID-19 și 16 decese, înregistrate în ultimele 24 de ore

  Ministerul rus de Externe cere Chișinăului să renunțe la declarațiile controversate despre rolul Rusiei în Transnistria

  Moscova îndeamnă autoritățile R. Moldova să se concentreze pe soluţionarea problemelor din relaţiile bilaterale şi pe conferirea unei dinamici pozitive procesului de reglementare în Transnistria, în loc să crit…
  Ministerul rus de Externe cere Chișinăului să renunțe la declarațiile controversate despre rolul Rusiei în Transnistria

  Ministrul Justiției, despre desemnarea lui Gheorghe Avornic la funcția de membru CSP din partea societății civile: „Este inacceptabil ca în calitate de membri ai CSP şi CSM să fie numiți oameni lipsiţi de integritate”

  Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco susține că este inacceptabil ca în calitate de membri ai Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) şi Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) să fie numiți oameni lipsi…
  Ministrul Justiției, despre desemnarea lui Gheorghe Avornic la funcția de membru CSP din partea societății civile: „Este inacceptabil ca în calitate de membri ai CSP şi CSM să fie numiți oameni lipsiţi de integritate”