Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Proiectul de lege care…

DOC Proiectul de lege care prevede că judecătorii și procurorii vor fi admiși în avocatură în baza examenului de calificare, adoptat de Parlament în prima lectură

Judecătorii și procurorii cu cel puțin 10 ani vechime în funcție, care vor dori să fie admiși în avocatură, vor susține examenul de calificare, fiind scutiți doar de efectuarea stagiului. Parlamentarii au adoptat în prima lectură joi, 21 octombrie, proiectul de lege pentru modificarea Legii cu privire la avocatură.

Potrivit inițiativei legislative, până la susținerea examenului de calificare, persoanele respective vor fi obligate să urmeze cursuri, în volum de cel puțin 20 de ore, în materie de deontologie profesională a avocaților și de administrare a formelor de exercitare a avocaturii, conform planului aprobat de Consiliul Uniunii Avocaților.

Susținerea examenului de calificare, potrivit documentului, va preveni admiterea în profesie a persoanelor nepregătite pentru a fi avocat.

„De asemenea, acest lucru va determina judecătorii și procurorii buni să nu plece cu ușurință din procuratură sau instanțele judecătorești, sporind astfel eficiența ultimelor instituții (…). Modificările respective urmăresc consolidarea instituției avocaturii în vederea creării unui sistem echitabil de administrare a justiției, care să garanteze independența și calitatea profesională înaltă a avocaților în exercitarea profesiei, fără restricții nejustificate și fără a face obiectul unor influențe, sugestii, presiuni, amenințări sau imixtiuni. De asemenea, datorită modificărilor propuse, justițiabilul va beneficia de servicii de asistență juridică calificată, acordate de către subiecți evaluați corect, după principii de meritocrație, competență profesională și integritate”, se arată în document.

Implementarea proiectului de lege nu necesită cheltuieli suplimentare din bugetul de stat.