Principală  —  IMPORTANTE   —   (doc) Cum motivează CSJ decizia…

(doc) Cum motivează CSJ decizia de a nu-i interzice lui Gamrețki să ocupe funcții publice

Curtea Supremă de Justiție (CSJ) susține că traficul de influență săvârșit de fostul șef al Direcției Generale Transport Public și Căi de Comunicație (DGTPCC), Igor Gamrețki, nu are vreo legătură cu funcția pe care a deținut-o la Primăria Chișinău și se referă doar la relația acestuia cu Dorin Chirtoacă, care îi este fost coleg de clasă și persoană apropiată. Anume astfel își explică judecătorii CSJ decizia din 30 ianuarie curent de a nu-l pedepsi pe Gamrețki prin privarea dreptului de a ocupa funcții publice pe o perioadă de trei ani, așa cum au stabilit instanța de fond și cea de apel.

Nu a fost clar stabilit de care împrejurări specifice ale funcţiei publice deţinute, s-a folosit inculpatul la săvârşirea infracţiunii imputate, în contextul în care în fapta constatată s-a făcut referire, că inculpatul Gamreţki I., a fost coleg de clasă cu persoana în privinţa căreia a fost disjunsă cauza penală şi cu care era în relaţii apropiate, şi asupra căreia urma să exercite traficul de influenţă, ceea ce denotă că nu era necesar anume deţinerea anumitei funcţii publice, pentru ca inculpatul să aibă posibilitate de a comite infracţiunea imputată”, motivează judecătorii instanței supreme, Nicolae Gordilă, Elena Covalenco, Iurie Diaconu, Liliana Catan și Ion Guzun, decizia de a-l pedepsi pe Igor Gamrețki doar cu doi ani de închisoare cu suspendare pentru trucarea licitației privind amenajarea parcărilor cu plată în Chișinău.

Judecătorii instanței supreme au apreciat pedeapsa complementară, de a-l priva pe Igor Gamrețki de dreptul de a ocupa funcții publice pe un termen de trei ani, drept una „nefondată”, menționând că „s-a admis o eroare în această parte” și că hotărârile instanțelor ierarhic inferioare sunt „insuficient motivate” la acest capitol.

În decizia motivată scrie că „acţiunile inculpatului Gamreţki I., au fost încadrate în baza art. 326 alin. (3) lit. a) Cod penal, în cele din urmă fiind justificat condamnat pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă, cu primirea de bunuri sau avantaje în proporţii deosebit de mari (9.100 euro)”, dar că instanța supremă a refuzat să-l pedepsească cu amendă, deoarece cazul a generat un „interes de rezonanță în societate”.

„În altă ordine de idei, Colegiul penal consideră nefondată solicitarea inculpatului de a-i fi stabilită pedeapsă sub formă de amendă, ţinând cont de faptul că infracţiunea comisă de către acesta a trezit un interes de rezonanţă în societate, ce a avut un impact negativ asupra reputaţiei instituţiei publice – Primăria mun. Chişinău şi a cadrelor ce activează în această instituţie, respectiv aplicarea pedepsei sub formă de amendă, precum a fost solicitat de inculpat, ar fi neproporţională în coraport cu acţiunile prejudiciabile săvârşite de către ultimul şi nu va fi atins scopul de restabilire a echităţii sociale şi prevenirea săvârşirii de noi infracţiuni din partea altor persoane”, pun punct judecătorii CSJ în dosarul pe numele fostului șef de la Primărie.

Reținerile sonore din primăvara anului 2017 în dosarul trucării licitației publice pentru amenajarea parcărilor cu plată în capitală nu au o finalitate la zece luni de la demararea scandalului. Nicio persoană vizată în dosar nu se află după gratii sau în arest. Unica sentință de condamnare în dosarul respectiv este cea în privința lui Igor Gamrețki, cel care a recunoscut că a participat la trucarea licitației și a devenit beneficiarul a 26% din capitalul social al firmei care a fost desemnată câștigătoareDosarul acestuia a fost judecat în procedură simplificată, după ce fostul șef de direcție de la Primărie a recunoscut toate acuzațiile și probele aduse de procurori.

La 16 februarie, Dorin Chirtoacă a renunțat la fotoliul de primar. Cererea de demisie urmează a fi avizată de Comisia Electorală Centrală. Dosarul penal pe numele acestuia se află pe masa judecătorilor din iulie 2017, până la acest moment însă, nu are vreo finalitate în instanța de fond.

Urmăriți aici cronologia evenimentelor în dosarul parcărilor:
  1. Primele rețineri în dosarul parcărilor cu plată în capitală
  2. (doc) Milioanele chișinăuienilor „parchează” în Cipru și Malta
  3. Telenovela parcărilor din Chișinău. Reprezentanții agentului economic REFUZĂ să spună cine sunt beneficiarii firmelor din Malta și Cipru
  4. Tranzacția de 180 mii de euro pusă la cale de șeful Direcției Transport a Primăriei Chișinău, reținut de CNA
  5. CNA: Cum a fost fraudată licitația privind parcările cu plată din Chișinău
  6. (foto) ULTIMA ORĂ! Dorin Chirtoacă părăsește Primăria însoțit de ofițerii CNA
  7. Tranzacţia Chirtoacă-Gamreţki şi mărturiile din „dosarul parcărilor”
  8. Chirtoacă le-a scris oficialilor europeni despre ilegalități, presiuni și „pisica” din dosarul parcărilor
  9. Chirtoacă, hotărât să meargă la CtEDO! Procurorul pregătește lista probelor acuzării
  10. Prima condamnare, fără închisoare, în dosarul parcărilor cu plată din Chișinău
  11. (doc) Mărturiile din dosarul parcărilor: Gamrețki a cerut 2 milioane de euro sau 26% din firmă
  12. Punct mort în dosarul parcărilor: șase cauze pe masa procurorilor, una în instanță, o sentință de condamnare și nicio persoană după gratii