Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ CSM solicită Înaltei Curți…

DOC CSM solicită Înaltei Curți declararea neconstituționalității unor prevederi din Legea privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar și a unor prevederi referitor la temeiurile de eliberare din funcție a judecătorilor

Membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au expediat în adresa Curții Constituționale (CC) două sesizări. Magistrații CSM solicită Înaltei Curți declararea neconstituționalității unor prevederi din Legea nr. 270 privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar, revenirea la Legea nr. 328 privind salarizarea judecătorilor și procurorilor, precum și declararea neconstituționalității unor prevederi legale referitor la temeiurile de eliberare din funcție a judecătorilor.


În prima sesizare depusă la Înalta Curte, membrii CSM argumentează că în unele prevederi din Legea nr. 270 privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar, precum și unele prevederi din Legea nr. 271 pentru modificarea unor acte legislative „nu s-a ținut cont de restricțiile și exigențele impuse judecătorului prin statutul ce-l deține acesta”.

„Consiliul Superior al Magistraturii constată că, prevederile din Legea nr. 270 din 23.11.2018 privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar, în vederea abrogării Legii nr. 328 privind salarizarea judecătorilor și procurorilor din 23.12.2013; în prevederile art. III și V a Legii nr. 271 din 23.11.2018 pentru modificarea unor acte legislative și în prevederile art. VI a Legii nr.257 din 16 decembrie 2020 cu privire la modificarea unor acte legislative nu s-a ținut cont de restricțiile și exigențele impuse judecătorului prin statutul ce-l deține acesta.

De asemenea, Consiliul Superior al Magistraturii observă existența incertitudinii și o lipsă de coerență în realizarea scopurilor propuse de către legiuitor la adoptarea acestor legi în raport cu sistemul judecătoresc. Pe de o parte, acesta a indicat scopul majorării substanțiale a remunerării angajaților din sistemul judiciar, iar pe de altă parte, a exclus sporurile salariale, instituind criterii de salarizare ce conduc la diminuarea salariilor judecătorilor și a unor angajați din sistem”, se arată în document.

Totodată, membrii CSM susțin că „Legea specială din 2013 privind salarizarea judecătorilor şi procurorilor a apărut ca o necesitate, având în vedere faptul că pentru magistraţi, singura sursă de existenţă în timpul activităţii este salariul, fără posibilitatea de a activa în alte domenii”, Astfel, magistrații consideră necesară revenirea la această lege.

„Sistemul de salarizare al judecătorilor, stabilit prin această lege a fost unul clar și echitabil, ţinându-se cont de principiul separării puterilor în stat, de rolul judecătorilor în realizarea actului justiţiei, de incompatibilităţile şi restricţiile prevăzute de lege pentru aceştia, în scopul asigurării unei independențe materiale a judecătorilor și procurorilor, exigenţele impuse prin documentele internaţionale cu privire la funcţionarea eficientă a sistemului judecătoresc şi statutul magistraţilor. Legea cuprindea standarde şi proceduri unitare de stabilire a salariilor prin
norme transparente şi uşor aplicabile”,
se arată în sesizare.

În context, CSM solicită:

În a doua sesizare depusă la CC, magistrații CSM solicită declararea neconstituționalității unor prevederi din Legea nr. 134 din 2016 pentru modificarea şi completarea unor acte legislative, precum și a unor prevederi din art. II Legea nr. 74 din 2018 pentru modificarea şi completarea unor acte legislative.

CSM consideră că prevederile legale conținute în unele prevederi din art. IV Legea nr. 134 din 2016 pentru modificarea şi completarea unor acte legislative în partea prin care: ,,articolul 25, alineatul (1) Legea nr. 544/1995 cu privire la statutul judecătorului (republicată în Monitorul Oficial al R. Moldova, 2013, nr. 15-17, a fost completat cu literele g1 și g2, precum și unele prevederi din art. II Legea nr. 74/26.04.2018 pentru modificarea şi completarea unor acte legislative, prin care articolul 25, alineatul (1) Legea nr. 544/1995 cu privire la statutul judecătorului (republicată în Monitorul Oficial al R. Moldova, 2013, nr. 15-17, a fost completat cu lit. g4 „vin în contradicție cu principiile generale ce reglementează răspunderea disciplinară a judecătorilor, și anume: Principiile de bază ale independenței justiției”.

„Orice acuzaţie sau plângere îndreptată împotriva unui judecător în calitatea sa judiciară şi profesională ar trebui soluţionată cu celeritate şi în mod echitabil, în cadrul unei procedurii corespunzătoare. Judecătorul trebuie să aibă dreptul la o audiere echitabilă. Examinarea cauzei în faza iniţială ar trebui să fie confidenţială, cu excepţia cazului în care judecătorul solicită contrariul. Toate procedurile disciplinare, de suspendare sau de destituire ar trebui soluţionate în conformitate cu normele de conduită judiciară”, se arată în document.

Pe 23 noiembrie 2018, Parlamentul R. Moldova a adoptat Legea nr. 270 din 23 noiembrie 2018 privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar. La data intrării în vigoare a prezentei legi s-a abrogat Legea nr. 328/2013 privind salarizarea judecătorilor și procurorilor.

CSM este un organ independent, format în vederea organizării şi funcţionării sistemului judecătoresc, şi este garantul independenţei autorităţii judecătoreşti. CSM asigură numirea, transferarea, detaşarea, promovarea în funcţie şi aplicarea de măsuri disciplinare faţă de judecători.