Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ CSJ a admis cererea…

DOC CSJ a admis cererea de strămutare a cauzei penale în cazul judecătoarei Maria Tertea, învinuită de trafic de influență

Magistrații de la Curtea Supremă de Justiție (CSJ) au admis cererea de strămutare a cauzei penale în cazul judecătoarei Maria Tertea, învinuită de „trafic de influență”, de la Judecătoria Chișinău la Judecătoria Hîncești, sediul Ialoveni. Astfel, dosarul intentat pe numele magistratei va fi examinat de către judecătorii de la Hîncești.

O Încheiere în acest sens a fost pronunțată de către magistrații de la CSJ la 29 aprilie curent.

Colegiul penal consideră că cererea urmează a fi admisă, reieșind din următoarele considerente.

În conformitate cu art. 46 alin. (1) Cod de procedură penală, Curtea Supremă de Justiţie strămută judecarea unei cauze penale de la instanţa competentă la o altă instanţă egală în grad numai în cazul în care prin aceasta se poate obţine soluţionarea ei obiectivă, rapidă, completă şi se asigură desfăşurarea normală a procesului”, se menționează în Încheierea CSJ.

Încheierea integrală:

Colegiul penal al Curţii Supreme de Justiţie, D I S P U N E :

Admite cererea președintelui Judecătoriei Chişinău, Ţurcanu Radu, privind strămutarea cauzei nr. 10-826/2021, intentată la plângerea depusă de către avocatul Barbaroș Mihail, care acționează în interesele lui Tertea Maria în ordinea prevederilor art. 313 Cod de procedură penală, împotriva actelor organului de urmărire penală, cu transmiterea cauzei pentru examinare la Judecătoria Hînceşti (sediul Ialoveni)”, se mai menționează în document.

Încheierea CSJ este irevocabilă.

Judecătoarea este cercetată în libertate, după ce la 25 martie Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana și Curtea de Apel Chișinău au respins demersurile Procuraturii Anticorupție (PA) de plasare a acesteia în arest.

Maria Tertea a fost reținută în flagrant, pe 22 martie curent, într-un alt dosar, pornit de procurorul general, în baza unor informații, potrivit cărora, judecătoarea ar fi pretins 16 mii de dolari americani de la conducătorul unui agent economic, pentru a interveni pe lângă alți colegi de-ai săi la adoptarea unei soluții favorabile într-un litigiu civil.

Procurorii împreună cu ofițerii CNA au documentat acțiunile ilicite ale judecătoarei, aceasta fiind reținută și învinuită de primirea a 11 mii de dolari americani, din suma inițial pretinsă.

Magistrata a fost suspendată provizoriu din funcție până la rămânerea definitivă a hotărârii, în cauza penală în care este vizată.