Principală  —  IMPORTANTE   —   Discursul unui primar din Moldova…

Discursul unui primar din Moldova în fața autorităților locale din UE: „De la corupție, justiția a trecut la subordonare politică totală”

Decizia Curții Supreme de Justiție (CSJ) de a menține invalidarea alegerilor este precepută drept una „îngrijorătoare pentru viitorul democrației locale din Moldova”. O Declarație în acest sens a fost aprobată de către membrii Comitetului de Monitorizare al Congresului Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei, reuniți astăzi, 28 iunie, la Büyükçekmece, Turcia.

„Hotărârea Curții Supreme de a susține invalidarea alegerilor primarului, din 3 iunie 2018 în capitala Republicii Moldova, constituie o amenințare directă la buna funcționare a democrației locale din Moldova și reprezintă un pas fără precedent al sistemul judiciar de a intervini în procesul democratic. Este o decizie foarte îngrijorătoare pentru viitorul democrației locale din Moldova”, se arată în comunicatul de presă cu trimitere la Declarația adoptată, unde mai scrie că Comitetul de Monitorizare a Congresului va continua să monitorizeze situația în cadrul viitoarelor sale reuniuni.

În cadrul reuninunii Comitetului de Monitorizare al Congresului Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei, primarul orașului Cimișlia, Gheorghe Răileanu, a ținut un discurs privind invalidarea primarului ales în mun. Chișinău.

Gheorghe Răileanu a fost ales primar de Cimișlia în 2015, pe listele PLDM, cu peste 52% din voturi.

„Atrag atenția Congresului la faptul că, refuzul de a valida mandatul primarului nou ales al municipiului Chișinău, ar putea marca sfârșitul unei etape în istoria Republicii Moldova și începutul unei noi etape, sfârșitul iluziilor Uniunii Europene și a Rusiei ca factori geopolitici, a partidelor europene de orientare socialistă solidare doctrinar cu partidul de guvernământ.

De la corupție, abuzuri, instituțiile de drept, justiția au mers mai departe și au trecut la o subordonare politică totală, care răspândește în țară o frică generalizată.

În condițiile monopolizării instrumentelor de informare în masă, de propagandă, de subordonare a justiției, democrația, inclusiv cea locală, în Republica Moldova este în pericol grav. Același lucru se poate spune și despre opțiunea europeană declarată, dar nesusținută prin fapte concrete, de factorul decizional principal.

Partidul de guvernare, impune societății imaginea lui Vlad Plahotniuc în calitate de  posibil salvator al națiunii, iar o eventuală dictatură a lui, ca o unică soluție pentru o guvernare efectivă. În acest scop sunt folosite serviciile speciale, serviciile desconcentrate și descentralizate ale statului, care implantează în conștiința cetățenilor Republicii Moldova, că numai dictatura lui Plahotniuc ne-ar putea salva din situația dramatică în care ne aflăm.

Noi, cetățenii Republicii Moldova și CALM- ul trebuie să cerem de la guvernare respectarea principiilor democratice. Dar instituțiile europene, inclusiv Congresul Autorităților Locale și Regionale ar trebui să aprecieze corect situația din Republica Moldova, să identifice și să folosească instrumente noi, mai efective de interacțiune cu factorii decizionali (de facto) a Republicii Moldova. Pârghiile financiare pe care le folosește Parlamentul European și Comisia Europeană, posibil că nu mai funcționează, posibil că guvernarea nu mai are răbdare și speranță de a primi ajutorul Uniunii Europene, contează pe forțe proprii, pe careva rezerve și posibilități  necunoscute, poate că guvernarea a decis să treacă direct la instalarea dictaturii.

Solicit Congresului și Comitetului de Monitorizare să susțină în continuare dezvoltarea  democratică a Republicii Moldova”, a declarat Gheorghe Răileanu în cadrul reuniunii a 120 de delegații, formate din autorități locale și regionale și primari din 47 de țări.

Deciziile instanțelor din R. Moldova privind invalidarea scrutinului local nou din mun. Chișinău, câștigat cu peste 52% din voturi de liderul PPDA, Andrei Năstase, au generat reacții dure din partea politicienilor și oficialilor europeni, a reprezentanților misiunilor diplomatice din spațiul UE, dar și din SUA și Canada. Partenerii externi ai R. Moldova s-au arătat surprinși de deciziile justiției din R. Moldova și au precizat că acestea subminează încrederea cetățenilor în instituțiile statului.

„Inadmisibilitatea netransparentă a alegerilor” a scos la Chișinău mii de oameni în stradă în ultima săptămână, care au acuzat guvernarea PDM că ar controla justiția și au cerut respectarea alegerii cetățenilor. La rândul său, liderul PDM, Vladimir Plahotniuc a repsins acuzațiile și a invocat că Guvernul este cel care are de suferit în această situație. Aceeași poziție a fost exprimată de vicepreședinții PDM, premierul Pavel Filip și președintele Parlamentului Andrian Candu.

Într-un mesaj public, Rodica Berdilo, magistrata din instanța de fond care a emis hotărârea privind invalidarea alegerilor, menținută ulterior de CA Chișinău și CSJ, a negat orice presiuni politice și a  declarat că s-a condus doar de prevederile legii.