Detalii despre dosarul ofițerului CNA acuzat că a pretins 100 de mii de euro

Viorel Morari, șeful Procuraturii Anticorupție, într-un interviu pentru ZdG, a vorbit despre dosarul mitei de 100 de mii de euro în care a fost implicat un ofițer CNA.
— Mita de 100 de mii de euro pentru ofiţerul CNA a fost reală? Banii au existat, au fost găsiţi sau a fost doar denunţul?
— Banii au existat. Potrivit denunţului persoanei care l-a făcut, care a fost avertizată privind răspunderea penală pentru denunţ calomnios, el a transmis suma respectivă, de 100 de mii de euro, când era încă liber. Dosarul penal în privinţa denunţătorului, care este preşedintele Federaţiei de Baschet din Moldova (Octavian Vucol, n.r.), a fost iniţiat la 16 februarie 2016. După pornire, persoanele au avut întrevederi. Adică ofiţerul de investigaţie, care este bănuit de fapte de corupţie, a fost acel ofiţer care a avut materialul incipient, primordial, care a servit drept temei pentru pornirea urmăririi penale. S-a pornit urmărirea penală pe 16 februarie. În perioada pornirii, ofiţerul nu trebuia să aibă nicio treabă cu persoana bănuită, respectiv preşedintele Federaţiei, decât în cadrul unei proceduri oficiale.
— De unde cunoaşteţi că ei s-au văzut?
— Din spusele denunţătorului, dar şi din spusele ofiţerului, care a recunoscut că s-au văzut. Acum se întreprind acţiuni de urmărire penală pentru a documenta suplimentar acţiunile respective, că ei s-au întâlnit, pentru a stabili locul primirii. La sfârşitul lunii februarie – începutul lunii martie, cei doi s-au întâlnit, declarantul spune că i-a transmis suma de 100 de mii. Ofiţerul a acceptat şi i-a oferit în schimb, pentru suma respectivă, garanţii că n-o să fie reţinut sau arestat şi că dosarul penal în privinţa lui va fi muşamalizat. Asta din declaraţiile declarantului. Ulterior, cauza se investiga, iar declarantul a fost reţinut, în a doua jumătate a lunii mai. A fost reţinut deoarece informaţia despre fapta respectivă, despre o posibilă muşamalizare a cazului am primit-o de la un reprezentant al unei ambasade, care monitoriza cazul. S-a luat cazul la control şi s-a pus sarcina de a intensifica lucrul pe dosarul respectiv. Ca rezultat, s-a solicitat mandat de arest pe numele preşedintelui Federaţiei de Baschet. La momentul reţinerii, el nu a făcut declaraţii. Considera, probabil, că o să poată evita cumva…
— Acea persoană, ofiţerul, încă se ocupa de dosar?
— Da, atunci avea tangenţă, pentru că încă nu ştiam de aspectul dat. Erau anumite zvonuri, dar nu era clar ce şi cum. Credeam că-s doar zvonuri. Peste o anumită perioadă, persoana care era arestată în izolatorul CNA a depus denunţul respectiv, înţelegând că nu are sorţi de izbândă, iar dosarul nu va putea fi muşamalizat.
— Dar, cei 100 de mii de euro totuşi nu au fost găsiţi. Cred că s-au făcut percheziţii.
— Da, dar nu am găsit suma de 100 de mii. Ofiţerul nu recunoaşte că a luat banii. Recunoaşte că s-a întâlnit cu denunţătorul pentru a lua nişte acte, dar că nu a luat banii.
— Bănuiesc că, fără bani, o să fie greu de demonstrat?
— Suntem la etapa incipientă. Haideţi să nu fac prognoze. Interesant e că denunţătorul a acceptat să treacă testul la poligraf. Şi ofiţerul zice că îl va trece. Cel mai interesant însă e că ofiţerul CNA a refuzat să facem confruntări între el şi denunţător.
— Totuşi, dacă aş da cuiva 100 de mii de euro, eu m-aş asigura că am o dovadă că dau aceşti bani. Denunţătorul nu a adus vreo probă?
— Nu, nu a prezentat.
Citiți interviul integral cu șeful Procuraturii Anticorupție.