Principală  —  IMPORTANTE   —   Deputatul socialist Bogdat Țîrdea, citat…

Deputatul socialist Bogdat Țîrdea, citat la Procuratura Anticorupție, într-un dosar de îmbogățire ilicită

Deputatul socialist Bogdat Țîrdea a fost citat la Procuratura Anticorupție (PA) pentru ziua de luni, 17 octombrie, pentru a i se aduce la cunoștință actul procedural – bănuirea, într-un dosar de îmbogățire ilicită. Informația a fost confirmată pentru Ziarul de Gardă de către Violina Moraru, purtătoarea de cuvânt a Procuraturii Generale (PG).

Potrivit Violinei Moraru, urmărirea penală se află în faza de administrare a probelor.

„Procuratura Anticorupție confirmă că dosarul penal este pornit din luna aprilie 2022, pe faptul îmbogățirii ilicite, la sesizarea ANI. Astăzi, Bogdat Țîrdea a fost invitat pentru a i se aduce la cunoștință actul procedural – bănuirea, în legătură cu expirarea termenului procedural de amânare a aducerii la cunoștință a acestui act”, a declarat Violina Moraru.

În iunie 2022, după doi ani în care i-a verificat averea, ANI a anunțat că a încetat procedura de control al averii și intereselor personale în privința deputatului socialist Bogdat Țîrdea. Inspectorul de integritate, care a efectuat verificările, susținea că nu a fost depistată nicio diferență susbtanțială între averea și cheltuielile declarate de Țîrdea. Potrivit actului de constatare, publicat de ANI, controlul averii și intereselor personale s-a efectuat în privința lui Țîrdea și ai membrilor familiei acestuia pentru perioada 9 decembrie 2014 – 26 iunie 2020.

Mai exact, controlul averii și intereselor personale a fost efectuat pentru perioada 9 decembrie 2014 (data validării de către Curtea Constituțională a mandatului de deputat a lui Țîrdea) 26 iunie 2020 (data inițierii controlului averii și intereselor personale) în privința subiectului declarării.

Cercetările inspectorului de integritate arătau că, în perioada 09.12.2014 – 25.06.2020, parlamentarul a obținut un venit total de 1 524 242 lei și a suportat cheltuieli în sumă totală de 1 360 861 lei.

În 2020, ZdG a scris că Bogdat Țîrdea locuiește, împreună cu familia sa, într-un imobil care costa aproximativ trei milioane de lei. L-a cumpărat în 2017, când nu era finisat, indicând în declarația sa de avere și interese că acesta avea o valoare oficială de 597 de mii de ei. Tranzacția a fost posibilă deși, în ultimii opt ani, politologul devenit deputat a indicat venituri oficiale cumulate de doar 1,88 milioane de lei, echivalentul a aproximativ 20 de mii de lei pe lună.

Pe lângă casă, în aceeași perioadă, familia deputatului a obținut și două mașini. Una a fost cumpărată în 2013 cu 23 500 euro, iar alta, pe care o folosește gratuit deja de trei ani, în baza unui mandat, a costat, la momentul achiziției, 22 de mii de euro, fiind, potrivit deputatului, în proprietatea socrilor săi, care locuiesc în Ungheni.

Bogdat Țîrdea este originar din orașul Semipalatinsk, Kazahstan, iar potrivit datelor din CV, și-a făcut studiile la UPS „Ion Creangă” din Chișinău (Istorie şi Istoria Culturii) și la Școala Naţională de Științe Politice şi Administrative din București, specialitatea „Comunicare şi Relații cu Publicul”. Totodată, conform aceluiași CV, Țîrdea a colaborat de-a lungul anilor cu mai multe ziare și instituții care-i publicau comentariile politice: ava.md, Socius, „Moсковский Комсомолец” sau „Аргументы и факты”.

Bogdat Țîrdea: CV-ul și averea deputatului politolog cu mașini scumpe și casă în capitală, dar cu venituri oficiale de câteva mii de lei pe lună