Principală  —  IMPORTANTE   —   Declarația avocatului lui Filat după…

Declarația avocatului lui Filat după ce instanța a compensat condițiile proaste de detenție prin reducerea pedepsei

Victor Munteanu, avocatul lui Vlad Filat, explică că prin încheierea din 30 iulie a Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, condițiile „inumane și degradante” în care ex-premierul își ispășește pedeapsa au fost compensate prin reducerea termenului de detenție cu 685 de zile.

„Confirm că a fost emisă o decizie ca urmare a hotărârii parvenite de la CtEDO, în luna martie 2019. CtEDO atunci a considerat existența noului remediu, pentru a compensa zilele petrecute în condiții inumane și degradante. Deci, noi am inițiat această cale și instanța de judecată a admis cererea de chemare în judecată și a compensat acele zile de când dl Filat se află în detenție”, a declarat apărătorul Victor Munteanu pentru Ziarul de Gardă.

Întrebat, care este procedura de punere în aplicare a deciziei din 30 iulie, Victor Munteanu a declarat că este prematur să se expună, atât timp cât nu există o hotărâre motivată, în care judecătorul explică cum urmează a fi executată încheierea.

„Nu avem încă partea motivată, să vedem calculele, în ce mod vor fi aplicate alte chestiuni. Este doar dispozitivul. Respectiv, nu vrem să ne dedăm speculațiilor”, a precizat avocatul, care, solicitat de ZdG să spună care este poziția lui Vlad Filat referitor la decizie, a declarat că ex-premierul se va pronunța, la fel, după ce va citi decizia motivată.

Pe portalul instanțelor naționale de judecată încheierea nu a fost făcută publică.

Din 1 ianuarie 2019 au intrat în vigoare noi modificări la Codul de procedură penală care prevăd că persoanele deținute cel puțin zece zile în condiții inumane ori degradante pot solicita reducerea pedepsei sau despăgubiri bănești. Respectiv, în februarie 2019, CtEDO a declarat inadmisibile plângerile depuse de reclamanții din R. Moldova în legătură cu condițiile de detenție din penitenciare, inclusiv plângerea lui Vlad Filat, pe motiv că există un nou remediu preventiv și compensatoriu pentru plângerile în privința condițiilor de detenție.

La 15 octombrie 2019, Vlad Filat va împlini patru ani de când se află în detenție. Respectiv, odată cu reducerea pedepsei cu 685 de zile, Vlad Filat ar urma să mai stea după gratii încă circa trei ani și trei luni.

Codul de Procedură Penală mai prevede că persoanele care au ispășit două treimi din pedeapsă au dreptul să depună o cerere în instanța de judecată pentru eliberarea înainte de termen.

Vladimir Filat a fost condamnat de intanțele de judecată din R. Moldova la nouă ani de închisoare cu executare, fiind găsit vinovat de corupere pasivă și trafic de influență. La baza condamnării fostului premier stă autodenunțul primarului de Orhei și businessmanului Ilan Șor, învi­nuit în două dosa­re privind fra­u­de­le de la Banca de Eco­no­mii a Mol­do­vei (BEM). Acesta a declarat că i-a dat lui Vlad Filat mită în valoare de 250 de mili­oane USD. În baza autodenunțului, la 15 octom­brie 2015, lide­rul PLDM a rămas fără imu­ni­tate de depu­tat, după ce pro­cu­ro­rul gene­ral, Cor­ne­liu Gurin, a soli­ci­tat acest lucru în cadrul ședin­ței Par­la­men­tu­lui. Pen­tru aceasta au votat 79 de aleși ai popo­ru­lui.

Pe rolul Judecătoriei Chișinău se află al doilea dosar penal pe numele lui Vlad Filat. Ex-premierul este acuzat în acest caz de spălare de bani în proporții deosebit de mari. Fostul premier pledează nevinovat.