Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   CV-urile celor șapte pretendenți la…

CV-urile celor șapte pretendenți la fotoliul de șef al Procuraturii Generale

În timp ce Guvernul a aprobat modificarea mecanismului de numire a procurorului general, iar subiectul urmează a fi examinat și la Parlament, la Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) continuă desfășurarea concursului pentru alegerea unui șef al Procuraturii Generale. Dacă modificările vor fi votate în Parlament, concursul va fi declarat însă nul.

În concursul organizat de CSP au depus dosarele șapte pretendenți, printre care se numără și șase procurori, iar CV-urile lor au fost făcute publice pe site-ul Procuraturii Generale.

Vsevolod Ivanov este procuror în Procuratura municipiului Chișinău, oficiul Rîșcani, activând în sistem din 1995. Potrivit CV-ului depus în concurs, acesta a deținut funcții în mai multe procuraturi raionale, în Procuratura Anticorupție, dar și în procuratura municipală. Acesta și-a făcut studiile la Universitatea de Stat din Moldova, dar și la Universitatea Cooperatist Comercială din R. Moldova.

Ruslan Popov este doctor în drept și activează în prezent în calitate de procuror-șef al Secției analiză criminologică, avizare și propuneri de legiferare din cadrul Procuraturii Generale. Acesta activează în organele Procuraturii din 1997, exercitând anterior funcții de anchetator, ajutor de procuror, adjunct al procurorului-șef teritorial, procuror-șef interimar al Procuraturii Anticorupție și procuror-șef al sectorului Ciocana. Ruslan Popov a exercitat și un mandat de membru al Consiliului Superior al Procurorilor, fiind în prezent membru al Consiliului Institutului Național al Justiției.

Roman Eremciuc este adjunct al procurorului-șef al Procuraturii mun. Chișinău. Acesta are experiență de mai bine de 12 ani în sistem, activând anterior în calitate de șef interimar al Procuraturii transport, adjunct al procurorului sec. Botanica, procuror în Procuratura sect. Rîșcani și ofițer de urmărire penală.

Maxim Gropa activează în prezent în cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale. În organele procuraturii activează din anul 2002, perioadă în care a ocupat funcția de procuror în cadrul Procuraturii Procuraturii Anticorupție, dar și în cadrul procuraturilor raionale.

Igor Popa a activat până în august curent în calitate de adjunct al Procuroului general. Acesta și-a început activitatea în organele Procuraturii acum 20 de ani, perioadă în care a ocupat fotoliul de procuror-șef al Procuraturii mun. Chișinău, procuror în sec. Rîșcani, procuror pentru misiuni speciale din cadrul Procuraturii Generale, dar și anchetator.

Eduard Bulat ocupă în prezent funcția de adjunct al Procurorului General. Activează în funcția de procuror de 25 de ani, iar timp de circa 16 ani a exercitat funcții de conducere. Bulat a fost membru al Consiliului Institutului Național al Justiției, membru al Comisiei de Stat pentru testări cu utilizarea poligrafului, dar și membru al Consiliului Asociației procurorilor.

Anatolie Istrate este în prezent avocat. Acesta a activat timp de cinci ani în calitate de judecător, iar din 1991 până în 2003 a activat în calitate de procuror adjunct și ajutor superior de procuror.

Potrivit Legii actuale cu privire la Procuratură, concursul pentru fotoliul de șef al PG este desfășurat de CSP.

La sfârșit lunii august, ministra Justiției, Olesea Stamate, a prezentat însă conceptul de reformare a justiției, potrivit căruia, noul procuror general ar urma să fie ales de către CSP în baza unei liste propuse de Ministerul Justiției. La modul practic, Guvernul propune crearea unei comisii formată de Ministerul Justiției, din care vor face parte un fost judecător, un fost procuror, ministrul Justiției, un reprezentant al societății civile, dar și un psiholog. Această comisie va elabora ulterior o listă scurtă de candidați, care va fi propusă CSP-ului.

Funcția de procuror general a rămas vacantă la 11 iulie, după ce Eduard Harunjen a demisionat invocând imposibilitatea exercitării atribuțiilor din motive de sănătate.