Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Curtea Supremă de Justiție a…

Curtea Supremă de Justiție a prelungit cu 60 de zile interdicția de a părăsi țara pentru fostul președinte Igor Dodon

Judecătorii din cadrul Curții Supreme de Justiție (CSJ) au admis demersul procurorului privind prelungirea termenului măsurii preventive – obligarea de a nu părăsi țara pe un termen de 60 zile, în privința lui Igor Dodon. Decizia a fost luată în cadrul ședinței de luni, 16 ianuarie.

Fostul președinte al R. Moldova Igor Dodon este învinuit de comiterea infracțiunii de corupere pasivă, organizarea și acceptarea finanțării partidului politic din partea unei „organizații criminale” în așa-numitul dosar „Kuliok”.

Totodată, cererea înaintată de către apărătorii lui Igor Dodon, privind recuzarea completului de judecători care examinează cauza a fost respinsă ca fiind neîntemeiată, a comunicat pentru Ziarul de Gardă serviciul de presă al Procuraturii Anticorupție.

„Președintele acestui complet a fost numit în funcția de președinte interimar al CSJ, după ce actuala guvernare a operat modificări în lege, anume de dragul acestei numiri. (…) Aceste mișcări dubioase nu au cum să-mi confere încredere în procesul de înfăptuire a justiției”, a postat pe pagina sa de facebook Igor Dodon cu referire la cererea de recuzare a completului de judecători care îi examinează cauza.

Pe 18 noiembrie 2022, Igor Dodon a fost eliberat din arest la domiciliu, fiind plasat sub control judiciar, având interdicția de a părăsi țara.

Dodon este primul șef de stat judecat pentru o infracțiune comisă în perioada în care își exercita funcția. Din acest motiv, dosarul a fost remis spre examinare direct la CSJ, care, potrivit legii, este competentă să judece în primă instanță cauzele penale privind infracțiunile săvârșite de un șef de stat.

„Conform acuzațiilor aduse lui Igor Dodon, ultimului i se incriminează că, urmărind promovarea intereselor lui Vladimir Plahotniuc și Serghei Iaralov, care au creat și conduceau o organizație criminală și care aveau interesul de a controla procesele politice, sociale și economice din R. Moldova, precum și de a se eschiva de la răspundere penală în Federația Rusă, a pretins și a acceptat de la aceștia bani în sumă de la 600 000 până la 1 000 000 de dolari. Suma menționată era pretinsă de către Igor Dodon pentru achitarea cheltuielilor curente ale partidului politic „Partidul Socialiștilor din R. Moldova”(PSRM), inclusiv pentru achitarea salariilor angajaților aceluiași partid”, se arată într-un comunicat publicat anterior de PA.