Principală  —  IMPORTANTE   —   Comuniștii și socialiștii, nemulțumiți că…

Comuniștii și socialiștii, nemulțumiți că referendumul va putea fi organizat în ziua alegerilor, au depus o sesizare la CC

Sursa foto: socialistii.md

Deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) au depus marți, 30 ianuarie, o sesizare la Curtea Constituțională (CC) împotriva ultimelor modificări la Codul electoral. Aceștia cer verificarea constituționalității părții a doua a articolului 184 din Codul electoral care permite organizarea unui referendum republican în aceeași zi cu alegerile parlamentare sau prezidențiale.

Comuniștii și socialiștii susțin că această prevedere este „ilegală”, conform unui comunicat. Adresarea a fost semnată de președintele fracțiunii BCS, Vlad Batrîncea, și președintele PCRM, Vladimir Voronin.

Pe 28 decembrie 2023, Parlamentul a votat în lectura a doua un proiect care prevede că referendumul republican va putea fi organizat în ziua desfășurării alegerilor parlamentare și prezidențiale. Un amendament care prevede acest lucru a fost propus de către deputata PAS Veronica Roșca la proiectul de lege care vizează îmbunătățirea procesului electoral. 

„(…) Autorii propun ajustarea noțiunilor din Codul electoral care se referă la agitația electorală și din Registrul funcționarilor electorali. Mai sunt propuse măsuri pentru transparentizarea informației privind finanțarea campaniei electorale și a activității partidelor politice. Totodată, în privința aplicabilității prevederilor Codului electoral privind perioada de desfășurare a alegerilor prezidențiale, autorii menționează că este necesară efectuarea unei distincții sub aspectul criteriilor care determină organizarea acestora”, se spune într-un comunicat al Parlamentului.

Președinta Maia Sandu și-a anunțat candidatura la un nou mandat și a solicitat Parlamentului R. Moldova să organizeze în toamna 2024 un referendum axat pe parcursul european al țării.