Principală  —  IMPORTANTE   —   Cine sunt cei doi candidați…

Cine sunt cei doi candidați în Colegiul pentru selecția și evaluarea judecătorilor care au fost promovați de Comisia Vetting

Sursa foto: Colaj ZdG

Doi candidați la funcția de membru în Colegiul pentru selecția și evaluarea judecătorilor al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au promovat evaluarea externă. Potrivit unui comunicat al Comisiei Vetting, magistratul de la Judecătoria Chișinău, Petru Păun, și judecătorul de la Judecătoria Criuleni, Adrian Cerbu, întrunesc „criteriile de integritate financiară și etică prevăzute în Legea 26/2022 conform căreia au fost evaluați”.

„(…) Candidații urmează să notifice Comisia dacă se opun sau nu publicării deciziilor în termen de 48 de ore. În absența unei astfel de notificări, Comisia va publica deciziile pe pagina sa web”, se spune în comunicatul Comisiei.

Candidații la CSM și în Colegiile CSM, înscriși în concurs după 1 septembrie 2023, sunt evaluați de Comisia Vetting, așa cum stabilește Legea 252/2023 privind evaluarea externă a judecătorilor și procurorilor.

În concursul pentru suplinirea funcțiilor vacante în Colegiul pentru selecția și evaluarea judecătorilor s-au înscris 13 candidați, care au fost transmiși de CSM Comisiei Vetting pentru evaluare. O candidată s-a retras. Din cei 12 candidați rămași în concurs, patru au promovat evaluarea. Decizia privind un candidat audiat recent este pendinte. Restul candidaților vor fi invitați la audieri în perioada următoare.

La mijlocul lunii martie 2024, Adrian Cerbu a fost detașat pentru exercitarea temporară a atribuțiilor de director al Institutului Național al Justiției (INJ). Desemnarea lui Cerbu vine după ce Parlamentul a modificat, la începutul lunii februarie, legea Institutului Național al Justiției, astfel încât „în lipsa directorului adjunct, până la finalizarea concursului, atribuțiile directorului sunt exercitate de către o persoană desemnată de Ministrul Justiției”.

Cerbu a fost detașat pentru cel mult 18 luni, cum prevede legea cu privire la statutul judecătorului – judecătorul poate fi detaşat din funcţie, cu consimţământul său, prin hotărâre a Consiliului Superior al Magistraturii, în scopul îndeplinirii unei funcţii în cadrul secretariatului Consiliului Superior al Magistraturii, în cadrul Institutului Național al Justiției sau al subdiviziunii Ministerului Justiției care asistă Agentul Guvernamental, pe un termen de până la 18 luni, care poate fi prelungit cu cel mult 18 luni.

Adrian Cerbu este și candidat la funcția de judecător la Curtea Supremă de Justiție (CSJ). Acesta a fost evaluat de Comisia Vetting, iar Comisia a anunțat vineri, 23 februarie, că a trimis notificări cu privire la audieri către șapte subiecți aflați în proces de evaluare, față de care nu au fost identificate dubii de integritate, inclusiv în privința lui Cerbu.

Petru Păun şi-a început cariera în magistratură în februarie 2018, fiind numit în funcția de judecător la Judecătoria Chișinău pe un termen de cinci ani. În februarie 2018 a fost repartizat la sediul Centru al Judecătoriei Chișinău, conform magistrat.md.