Principală  —  IMPORTANTE   —   Cine este procurorul condamnat la…

Cine este procurorul condamnat la 7 ani de închisoare pentru mita de 600 USD

Procurorul Igor Cerchez din cadrul Procuraturii raionului Orhei, reținut acum patru ani pentru corupere pasivă, a fost condamnat pe 31 iulie 2019, la șapte ani de detenție într-un penitenciar de tip închis și sancționat cu 160 de mii de lei de prima instanță. Totodată, judecătorii au aplicat în privința acuzatorului de stat interdicția de a ocupa funcții publice pentru o perioadă de zece ani.

Sentința va intra în vigoare după ce va deveni definitivă, până atunci în privința procurorului Cerchez este aplicată măsura preventivă cu obligarea de a nu părăsi ţara.

Instanța a stabilit că procurorul Igor Cerchez a pretins și primit 12 000 de lei pentru a nu expedia în instanţa de judecată o cauză penală în privința unei persoane bănuite de comiterea unui accident rutier în stare de ebrietate, pentru a înceta urmărirea penală cu liberarea de răspundere penală și tragerea la răspundere contravenţională.

„La data de 01.07.2015, aflîndu-se în debaraua de la etajul I a Procuraturii raionului Orhei, a acceptat şi a primit de la Tudor Barbaroş, sub controlul organului de urmărire penală, reprezentat de Procuratura Anticorupţie, mijloace financiare care nu i se cuveneau în sumă totală de 600 USD”, este menționat în hotărârea motivată pe numele procurorului.

La etapa urmăririi penale, procurorul a negat acuzațiile în instanță, însă acesta a făcut declarații și a povestit versiunea sa despre cum ar fi avut loc lucrurile.

Potrivit hotărârii motivate a primei instanțe, procurorul Igor Cerchez a declarat în fața judecătorilor că l-a anunțat pe bănuit despre faptul că sancțiunea pentru conducerea mijlocului de transport în stare de ebrietate presupunea inclusiv amendă de 12 mii de lei.

„Văzând, că numitul este predispus să achite amenda, totodată nu face nici o diferență unde urmează să achite amenda, la procuratură sau în instanța judecată, și înțelegând, că acesta nu este inițiat în procedurile penale și în genere are un grad limitat de cunoștințe juridice, a decis că pe seama acestuia este posibil de făcut niște bani, deoarece el financiar se afla într-o stare complicată”, este menționat în decizie, cu referire la declarațiile procurorului Cerchez.

Procurorul susține că, de fapt, nu avea de gând să înceteze cauza penală în privința bănuitului, iar după ce avea să primească banii „avea să expedieze cauza penală în judecată, unde ulterior, prin amânarea de câteva ori a procesului prin neinvitarea martorilor sau altor procedee, să tergiverseze puțin examinarea cauzei, astfel ca să-i poată să-i motiveze precum că-i apără interesele”.

La 1 iulie 2015, afirmă Cerchez, după ce a primit banii în debaraua Procuraturii Orhei, a nimicit cererea pentru încetarea cauzei penale, pe care i-o arătase bănuitului.

Acesta susține că la mesajul expediat ulterior de bănuit cu întrebarea „Care va fi soluția procesuală?” i-a răspuns cu „Ok”, după care a șters mesajul.

Procurorul Igor Cerchez a declarat că infracțiunea de corupere pasivă de care este învinuit ar fi „o provocare din partea agenților statului”, instanța de judecată a constatat însă că pretinderea banilor de către învinuit a avut loc anterior implicării autorităţilor oficiale ale statului în investigarea cazului dat, adică anterior pornirii procesului penal.

Sențința poate fi contestată în instanța de apel.