Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   CC solicită opinia Comisiei de…

CC solicită opinia Comisiei de la Veneția privind noua Lege a Procuraturii. Ce se întâmplă cu concursul de selectare a Procurorului General

Concursul oragnizat de Ministerul Justiției, pentru selectarea unui Procuror General, se desfășoară în condițiile în care Comisia de la Veneția urmează să examineze, în luna decembrie, curent, o solicitare venită din partea președintelui Curții Constituționale (CC), fostul deputat socialist Vladimir Țurcan, privind modificările făcute la Legea cu privire la Procuratură.

Solicitarea de a emite o opinie asupra modificărilor făcute la Legea cu privire la Procuratură, modificări adoptate, pe 16 septembrie, în lectură finală în Parlamentul de la Chișinău, a fost remisă de CC către Comisia de la Veneția la 7 octombrie 2019.

Decizia CC de a solicita o opinie de la Comisia de la Veneția, asupra modificărilor făcute la Legea Procuraturii, succede după o sesizare depusă, pe 23 septembrie, la CC, de un grup de deputați democrați.

În consecință, potrivit unei note, publicată pe site-ul oficial al Consiliului Europei, Comisia de la Veneția urmează să se expună pe marginea solicitării CC pe 19 decembrie.

Întrebat de ZdG dacă opinia Comisiei de la Veneția și, respectiv, hotărârea ulterioară a CC la sesizarea deputaților PDM, privind modificările la Legea cu privire la Procuratură, nu vor influența concursul de selectare a unui candidat pentru funcția de Procuror General, președintele CC, Vladimir Țurcan, a evitat să ofere un răspuns clar.

„O să ajungem în luna decembrie și vom vedea cum va fi. Noi am solicitat o opinie, așa cum facem permanent când e vorba de practicile bune internaționale. Noi ne-am referit la legea care a fost aprobată, iar în ea sunt mai multe chestiuni. Vedeți sesizarea care a parvenit la Curte. Ce se va întâmpla dacă reprezentanții Comisiei de la Veneția se vor expune negativ? Eu n-am nicio rudenie cu Baba Vanga”, a precizat Țurcan.

Contactată de ZdG, astăzi, 23 octombrie, Olesea Stamate, ministră a Justiției, ne-a spus ca există un aspect care ar putea suscita o opinie critică din partea Comisiei de la Veneția, însă, totuși, sunt puține șanse ca experții europeni să vină cu o opinie negativă asupra modificărilor făcute la Legea Procuraturii.

„Sunt foarte puține șanse ca Comisia de la Veneția să vină cu o opinie negativă cu privire la proiectul de Lege. Din punctul nostru de vedere, proiectul de lege nu contravine Constituției. Un unic moment pe care ar putea, eventual, Comisia de la Veneția să-l evidențieze este posibilitatea de revocare din funcția de Procuror General și acesta este un aspect pe care l-am privit și noi critic, dar el a fost inclus în la sugestia unor deputați din Parlament. (Detalii aici). Eu aș vedea aici riscul, unde ar putea eventual interveni Comisia de la Veneția, însă aceasta nu ar împiedica în niciun mod desfășurarea concursului pentru funcția de Procuror General”, a declarat Olesea Stamate.

Ce se va întâmpla cu concursul de selectare a Procurorului General

Ministra Justiției, Olesea Stamate, este sigură că noul concurs de selectare a Procurorului General va continua, iar în cazul în care acesta va finaliza cu alegerea, desemnarea și numirea unui Procuror General, până la o hotărâre a CC în legătură cu sesizarea PD, concursul și rezultatul acestuia nu va putea fi anulat.

„Totodata, țin să menționez, într-adevăr, solicitarea către Comisia de la Veneția a venit de la CC în urma sesizării depuse de PD. În același timp, PD a depus o solicitare de suspendare a concursului pe durata examinării sesizării de către CC, iar CC a emis o hotărâre prin care a refuzat examinarea suspendării. Astfel, concursul continuă, el nu a fost suspendat, astfel încât noi ne ducem la bun sfârșit activitatea de selectare a Procurorului General.

Dacă concursul va fi finalizat până la emiterea unei hotărâri de către CC în acest sens, această hotărâre nu se poate aplica față de concursul deja finalizat. Această hotărâre urmează să fie luată de Parlament, în vederea ajustării cadrului legal la hotărârea CC. Va putea fi aplicată doar pe viitor”, a mai declarat ministra Justiției.

Tot astăzi, 23 octombrie, și prim-ministra Maia Sandu a declarat că nu există vreun risc ca opinia Comisiei de la Veneția, privind modificările făcute la Legea Procuraturii, să fie negativă.

„Nu credem că există riscul ca Comisia de la Veneția să vină cu o opinie negativă asupra modificărilor făcute la Legea Procuraturii. Modul în care noi am modificat Legea Procuraturii, nu are cum să trezească îngrijorări la Comisia de la Veneția și dincolo de asta, Comisia de la Veneția înțelege foarte bine ce reforme și care este situația în R. Moldova și de ce fel de reforme are nevoie R. Moldova și sprijină eforturile noastre. Noi am pregătit aceste modificări la lege în forma în care să nu poată trezi îngrijorări, obiecții negative, inclusiv din partea Comisiei de la Veneția. Deci, eu nu-mi fac griji aici”, a declarat Maia Sandu.

Alexandru Tănase, fost președinte al CC: Concursul de preselecție ar fi trebuit sistat pentru a aștepta opinia Comisiei de la Veneția

„Practica mereu a fost următoarea: Când CC cere opinia Comsiei de la Veneția, în aceasta perioadă, decizia nu se adoptă. În acest caz, din moment ce este sesizată CC, autoritățile ar fi trebuit să aștepte până când se va expune Comisia de la Veneția. E o chestiune de respect față de Curte. În cazul de față, problema este și mai delicată, deoarece modificările contestate la Legea Procuraturii sunt identice cu modificările operate la legea CSJ (În ambele cazuri s-a instituit o comisie care nu este prevăzută de Constituție și care, de facto, are competența de a cenzura competențele constituționale ale CSM/CSP). Pentru a înțelege cât de constituționale sunt modificările la Legea Procuraturii, e suficient să fie aplicate în oglindă concluziile Comisiei de la Veneția pe legea CSJ”, a declarat, pentru ZdG, fostul președinte al CC, Alexandru Tănase.

Referitor la valabilitatea concursului pentru funcția de Procuror General

„Există prezumția constituționalității legii, potrivit căreia, orice lege se prezumă a fi constituțională până la proba contrarie. Legea poate fi aplicată. Doar că o asemenea abordare denotă lipsa de respect pentru Comise și pentru propria CC. În plus, președintele Igor Dodon ar putea să nu semneze decretul până când CC nu se va expune. Ce fel de credibilitate va avea viitorul Procuror General dacă chiar și post-factum CC și Comisia de la Veneția declară că prevederile sunt neconstituționale”, a mai declarat fostul președinte al CC, Alexandru Tănase.

Între timp, concursul de selectare a candidaților pentru funcția de Procuror General continuă.

Până pe 20 octombrie, data limită pentru depunerea dosarelor în acest sens, au fost înregistrați 20 de candidați.

Marți, 22 octombrie, Ministerul Justiției a anunțat că din cei 20 de candidați la funcția de procuror general, patru candidați sunt excluși din cursă.

Candidații admiși la interviu vor fi audiați pe parcursul zilelor de 28 și 29 octombrie curent, fiind repartizați în două grupe, după cum urmează:

Grupa: 1
Interviul va avea loc la 28.10.2019, în incinta Ministerului Justiției, bir. 104, cu începere de la ora 11:00 pentru următorii candidați:

1.    Adam Vladimir                               CV
2.    Andronic Tudor                              CV
3.    Bulat Eduard                                 CV 
4.    Cașu Ruslan                                  CV
5.    Crîșmaru Oleg                               CV
6.    Gligor Ștefan                                 CV
7.    Gribincea Vladislav                         CV
8.    Gropa Maxim                                 CV


Grupa: 2
Interviul va avea loc la 29.10.2019, în incinta Ministerului Justiției, bir. 104, cu începere de la ora 09.00, pentru următorii candidați:

1.    Istrate Anatolie                             CV
2.    Ivanov Vsevolod                            CV
3.    Malic Gheorghe                             CV
4.    Perju Serghei                                CV
5.    Popov Ruslan                                CV
6.    Rața Alexandru                             CV
7.    Soltan Veaceslav                           CV
8.    Stoianoglo Alexandr                      CV

La 16 septembrie, curent, deputații au votat în cea de-a doua lectură mai multe modificări la Legea Procuraturii prin care a fost schimbat mecanismul de numire a procurorului general. Potrivit modificărilor legislative, candidatul la funcția de Procuror General trebuie să aibă o experiență profesională de cel puțin 10 ani în domeniul dreptului, dintre care cel puțin 5 ani în funcția de procuror sau judecător sau 8 ani în funcția de avocat sau ofițer de urmărire penală.

Concursul pentru funcția de Procuror General va avea loc în două etape. Prima – preselecția candidaților de către Comisia constituită de Ministerul Justiției, iar a doua – selecția candidatului de către Consiliul Superior al Procurorilor (CSP). 

Astfel, cei 16 de pretendenți urmează a fi examinați de o comisie compusă din șapte membri, din care vor face parte:

  • Olesea Stamate – ministra Justiției;
  • Raisa Botezatu – fostă judecătoare;
  • Ames Hamilton – expert internațional în domeniul procuraturii;
  • Sergiu Baieșu – doctor în Drept, profesor universitar, Universitatea de Stat din Moldova;
  • Igor Boțan – director executiv al Asociației Obștești „Asociația pentru Democrație Participativă”, reprezentant al societății civile;
  • Dumitru Postovan – expert național desemnat de președintele Parlamentului;
  • Tatiana Buianina – psihologă, membră fără drept de vot.

Funcția de procuror general a rămas vacantă la 11 iulie, după ce Eduard Harunjen a demisionat, invocând imposibilitatea exercitării atribuțiilor din motive de sănătate.

MODIFICĂRILE FĂCUTE LA LEGEA CU PRIVIRE LA PROCURATURĂ LE GĂSIȚI AICI