Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   CC a respins solicitarea PDM…

CC a respins solicitarea PDM privind concursul pentru selectarea procurorului general

Curtea Constituțională (CC) a respins solicitarea democraților de a suspenda acțiunea Legii nr. 128 din 16 septembrie 2019 pentru modificarea Legii nr. 3/2016 cu privire la Procuratură în partea referitoare la desfășurarea concursului pentru selectarea procurorului general.

„Autorii sesizării s-au bazat pe prevederile articolelor 4 alin. (1) lit. a) și 251 din Legea cu privire la Curtea Constituțională și ale articolelor 4 alin. (1) lit. a) și 71 din Codul jurisdicției constituționale, solicitând suspendarea acțiunii prevederilor menționate „în vederea neadmiterii unor grave consecințe pentru statul de drept, unor consecințe negative iminente de abuz și influență în activitatea procuraturii”. Curtea reține că solicitarea de suspendare a acțiunii prevederilor contestate nu este motivată. În acest context, Curtea relevă că argumentele autorilor sesizării privind suspendarea acțiunii Legii nr. 128 din 16 septembrie 2019 pentru modificarea Legii nr. 3/2016 cu privire la Procuratură, în partea referitoare la desfășurarea concursului pentru selectarea procurorului general, nu se încadrează în temeiurile prevăzute de articolul 71 din Codul jurisdicției constituționale și de articolul 251 din Legea cu privire la Curtea Constituțională. Autorii sesizării nu invocă explicit un temei consacrat expres în normele menționate, precizează CC în decizie.

Responsabilii de la Înalta Curte au declarat pentru ZdG că magistrații se vor pronunța ulterior referitor la cerința de examinare a controlului constituționalității mai multor prevederi legale.

Luni, 23 septembrie, câțiva deputați din fracțiunea PDM au sesizat CC în vederea verificării constituționalității modificărilor făcute de majoritatea parlamentară la Legea cu privire la Procuratură, prin care sunt schimbate regulile privind organizarea concursului pentru funcția de procuror general și condițiile pe care trebuie să le întrunească candidații. Democrații au solicitat Curții să se pronunțe și în privința legalității instaurării lui Dumitru Robu în fotoliul de procuror general interimar.

La 16 septembrie, Parlamentul a aprobat în lectura a doua modificarea mecanismului de numire a procurorului general. Modificările legislative au intrat în vigoare la 21 septembrie. Astfel, concursul pentru funcția de procuror general va consta din două etape. Prima va fi cea a preselecției candidaților de către Comisia constituită de Ministerul Justiției, iar a doua – selecția candidatului de către Consiliul Superior al Procurorilor (CSP).  Numirea procurorului general de către președintele țării se va face la propunerea CSP din rândul candidaților propuși de către Comisia constituită de Ministerul Justiției. Totodată, CSP va desfășura interviul candidaților propuși de ministrul Justiției. Interviul va fi înregistrat în format video și va fi făcut public imediat după finalizarea intervievării ultimului candidat. În cazul în care președintele Republicii Moldova va respinge candidatura selectată, CSP va restitui Comisiei de concurs lista candidaților prezentată. În urma înlăturării încălcărilor constatate, Comisia poate prezenta CSP aceeași listă sau o altă listă de candidați din rândul persoanelor care au depus dosarele pentru concurs sau poate decide reluarea preselecției candidaților. Mai multe detalii citiți aici.