„Cămătarul” de la CNA a câștigat un nou mandat în fruntea Direcţiei generale teritoriale „Nord” 

Ghenadie Tanas, șeful Direcției generale teritoriale „Nord” a Centrului Național Anticorupție a câștigat concursul pentru suplinirea acestei funcției pentru un nou mandat. Tanas, despre care ZdG a scris anterior că a practicat cămătăria, a avut un singur contracandidat. 

Rezultaltele concursului au fost publicate la data de 19 decembrie 2018, după ce, în ajun, pe site-ul Centrului Național Anticorupție au fost anunțați candidații admiși pentru susținerea interviului în cadrul concursului pentru ocuparea funcției vacante de şef al Direcţiei generale teritoriale „Nord”: Ghenadie Tanas, șeful în exercițiu al Direcției și Mihail Prodaniuc, auditor intern al serviciului Audit Intern al CNA. 

Anunțul despre faptul că Ghenadie Tanas a câștigat concursul a fost publicat pe site-ul CNA la data de 19 decembrie 2018. Ghenadie Tanas ocupă această funcție din anul 2013.

ZdG a scris anul trecut că Tanas, şeful Direcţiei Teritoriale Nord a Centrului Naţional Anticorupţie (CNA), a avut venituri oficiale în valoare de 1,35 de milioane de lei. În această perioadă, însă, funcţionarul şi-a cumpărat un apartament în Chişinău, o Skoda Superb, nouă, în leasing şi peste 40 ha de terenuri agricole. Totodată, acesta a practicat cămătăria, împrumutând mai multor persoane zeci de mii de euro. Cel puţin într-un caz, acesta a folosit-o pe mama sa, profesoară, pe post de creditor, iar în cel puţin patru cazuri, Tanas a apelat la instanţa de judecată pentru a obliga datornicii să-i întoarcă aproximativ 60 de mii de euro. În 2014 şi 2016, şeful Direcţiei Teritoriale Nord a CNA declară că a şi împrumutat de la fratele său, Adriano Tanas, care este, din decembrie 2015, ofiţer de urmărire penală în cadrul Inspectoratului de Poliţie Ungheni, 58 de mii de euro, echivalentul a 1,2 milioane de lei.

Citiți integral ancheta despre Ghenadie Tanas: Tranzacţiile cămătarului de la CNA

Anul 2017 a fost unul prosper pentru Ghenadie Tanas, şeful Direcţiei Teritoriale Nord a Centrului Naţional Anticorupţie (CNA). Familia acestuia a avut anul trecut venituri de peste două milioane de lei. Majoritatea banilor, peste 1,3 milioane de lei, bugetarul i-a primit drept donații la nuntă. Potrivit actului de avere, evenimentul i-a adus în bugetul familiei 54 200 de euro, 9 600 de USD și 88 de mii de lei. Tot anul trecut, angajatul CNA a cumpărat nu mai puţin de 40 ha de terenuri agricole, plătind 463 de mii de lei și a achiziționat un apartament de 69 m.p. cu 400 de mii de lei. ZdG l-a întrebat pe Ghenadie Tanas, prin intermediul serviciului de presă al instituției anticorupție, dacă poate proba proveniența acestor mijloace financiare, indicate drept donații la nuntă. 

„În septembrie 2017, m-am căsătorit, organizând evenimentul într-un local din Chişinău. Toate cheltuielile pentru masa de sărbătoare, cu o mică intervenţie financiară din partea mea şi a soţiei, au fost suportate de părinţii miresei, care, de mai bine de 17 ani, muncesc peste hotare”.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *