Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   „Cămătarul” de la CNA a…

„Cămătarul” de la CNA a câștigat un nou mandat în fruntea Direcţiei generale teritoriale „Nord” 

Ghenadie Tanas, șeful Direcției generale teritoriale „Nord” a Centrului Național Anticorupție a câștigat concursul pentru suplinirea acestei funcției pentru un nou mandat. Tanas, despre care ZdG a scris anterior că a practicat cămătăria, a avut un singur contracandidat. 

Rezultaltele concursului au fost publicate la data de 19 decembrie 2018, după ce, în ajun, pe site-ul Centrului Național Anticorupție au fost anunțați candidații admiși pentru susținerea interviului în cadrul concursului pentru ocuparea funcției vacante de şef al Direcţiei generale teritoriale „Nord”: Ghenadie Tanas, șeful în exercițiu al Direcției și Mihail Prodaniuc, auditor intern al serviciului Audit Intern al CNA. 

Anunțul despre faptul că Ghenadie Tanas a câștigat concursul a fost publicat pe site-ul CNA la data de 19 decembrie 2018. Ghenadie Tanas ocupă această funcție din anul 2013.

ZdG a scris anul trecut că Tanas, şeful Direcţiei Teritoriale Nord a Centrului Naţional Anticorupţie (CNA), a avut venituri oficiale în valoare de 1,35 de milioane de lei. În această perioadă, însă, funcţionarul şi-a cumpărat un apartament în Chişinău, o Skoda Superb, nouă, în leasing şi peste 40 ha de terenuri agricole. Totodată, acesta a practicat cămătăria, împrumutând mai multor persoane zeci de mii de euro. Cel puţin într-un caz, acesta a folosit-o pe mama sa, profesoară, pe post de creditor, iar în cel puţin patru cazuri, Tanas a apelat la instanţa de judecată pentru a obliga datornicii să-i întoarcă aproximativ 60 de mii de euro. În 2014 şi 2016, şeful Direcţiei Teritoriale Nord a CNA declară că a şi împrumutat de la fratele său, Adriano Tanas, care este, din decembrie 2015, ofiţer de urmărire penală în cadrul Inspectoratului de Poliţie Ungheni, 58 de mii de euro, echivalentul a 1,2 milioane de lei.

Citiți integral ancheta despre Ghenadie Tanas: Tranzacţiile cămătarului de la CNA

Anul 2017 a fost unul prosper pentru Ghenadie Tanas, şeful Direcţiei Teritoriale Nord a Centrului Naţional Anticorupţie (CNA). Familia acestuia a avut anul trecut venituri de peste două milioane de lei. Majoritatea banilor, peste 1,3 milioane de lei, bugetarul i-a primit drept donații la nuntă. Potrivit actului de avere, evenimentul i-a adus în bugetul familiei 54 200 de euro, 9 600 de USD și 88 de mii de lei. Tot anul trecut, angajatul CNA a cumpărat nu mai puţin de 40 ha de terenuri agricole, plătind 463 de mii de lei și a achiziționat un apartament de 69 m.p. cu 400 de mii de lei. ZdG l-a întrebat pe Ghenadie Tanas, prin intermediul serviciului de presă al instituției anticorupție, dacă poate proba proveniența acestor mijloace financiare, indicate drept donații la nuntă. 

„În septembrie 2017, m-am căsătorit, organizând evenimentul într-un local din Chişinău. Toate cheltuielile pentru masa de sărbătoare, cu o mică intervenţie financiară din partea mea şi a soţiei, au fost suportate de părinţii miresei, care, de mai bine de 17 ani, muncesc peste hotare”.