Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Averea uneia dintre magistratele care…

Averea uneia dintre magistratele care candidează la funcția de judecător al CSJ, în atenția ANI

Sursa: magistrat.md

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a dispus inițierea controlului averii și a intereselor personale al judecătoarei din cadrul Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, Stella Bleșceaga, care candidează la funcția de judecător al Curții Supreme de Justiție (CSJ).

Controlul a fost inițiat pe 18 iulie, în urma înregistrării unei sesizări, în luna iunie, în privința magistratei.

„Se solicită inițierea controlului averii și a intereselor personale în privința Stellei Bleșceaga, judecător în cadrul Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, deoarece aceasta a obținut active sub formă de bunuri imobile în municipiul Chișinău valoarea cărora ar depăși veniturile declarate”, potrivit sesizării.

Conform ANI, la etapa de verificare prealabilă, inspectoarea de integritate a analizat declarațiile de avere și interese personale ale Stellei Bleșceaga, generate de sistemul informațional de stat e-Integritate, și a stabilit că judecătoarea a dobândit bunuri imobile care au fost semnalate de către autorul sesizării.

„Inspectorul de integritate atestă aparența de încălcare a regimului juridic al declarării averii și a intereselor personale în circumstanțele expuse și necesitatea de a demara procedura de control al averii și a intereselor personale”, se arată în procesul-verbal de inițiere a controlului.

În declarația de avere și interese personale depusă pentru anul 2022, Bleșceaga a indicat două apartamente, unul de 73 de metri pătrați, dobândit în 2015, iar altul – de circa 46 de metri pătrați, dobândit în 2007.

Magistrata este una dintre cele 22 de persoane care și-au depus candidatura pentru funcția de judecător al CSJ, potrivit informațiilor publicate la jumătatea lunii iunie.

Stella Bleșceaga a fost una dintre cei patru candidați la funcția vicepreședinte interimar al Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, în decembrie 2020, dar nu a întrunit numărul necesar de voturi.

Aceasta a fost numită în funcția de judecător în septembrie 2008, iar 2013 – numită în funcția de judecător, până la atingerea plafonului de vârstă.