Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Procurorul general interimar, un membru…

Procurorul general interimar, un membru al CSP, avocați și judecători. Lista persoanelor care au depus cereri de participare la concursul pentru suplinirea funcțiilor la CSJ

Sursa: ZdG

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a publicat marți, 13 iunie, lista persoanelor care au depus cereri de participare la concursul pentru suplinirea funcțiilor la vacante la Curtea Supremă de Justiție (CSJ).

Pentru suplinirea a 20 de posturi vacante de judecător și profesioniști din domeniul de drept la CSJ au fost depuse 22 de candidaturi. Este vorba despre procurorul general interimar, procurorul adjunct interimar al procurorului-șef al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, un membru al Consiliului Superior al Procurorilor, directorul Programului Justiție al Centrului de Resurse Juridice din Moldova, avocați, judecători din cadrul judecătoriilor Chișinău și Criuleni, precum și din cadrul Curții de Apel Chișinău și Bălți.

Consiliul Suprem al Magistraturii (CSM) a anunțat, pe 10 aprilie 2023, concurs pentru suplinirea funcțiilor vacante de judecător la Curtea Supremă de Justiție (CSJ), așa cum prevede Legea 64 din 6 aprilie 2023 privind CSJ. Dosarele urmau să fie depuse în termen de 30 de zile. La începutul lunii mai, plenul CSM a prelungit până la 9 iunie concursul pentru suplinirea funcțiilor de judecător la CSJ. Concursul este deschis pentru 20 de funcții vacante, dintre care 11 de judecător și nouă pentru profesioniști din domeniul de drept.

Membrul CSM, Alexandru Postică, a precizat că este vorba despre „o decizie tehnică”, care reiese din noua Lege cu privire la CSJ, iar actuala componență a CSM nu se va pronunța asupra candidaților și nu va influența cariera judecătorilor.

Legea cu privire la CSJ, precum și Legea privind evaluarea externă a judecătorilor și a candidaților la funcția de judecător al CSJ au fost promulgate, pe 7 aprilie, de președinta Maia Sandu. Prima lege prevede reorganizarea CSJ. Numărul de judecător ai instanței va fi redus de la 33 la 20, iar la funcția de judecător vor putea pretinde avocați, procurori, profesori universitari din domeniul dreptului. Rolul de bază al CSJ va fi de a asigura o practică judiciară uniformă.

A doua lege stabilește că judecătorii și candidații la funcția de judecător al CSJ vor fi supuși evaluării externe. Evaluarea CSJ va fi efectuată de o Comisie de evaluare, în termen de șase luni de la demararea procedurii. Mai exact, membrii Comisiei vor analiza informații referitoare la integritatea etică și financiară atât a actualilor judecători CSJ, cât și a candidaților la funcțiile vacante. Conform Parlamentului, exercițiul de evaluare va fi aplicat o singură dată.

Raportul privind promovarea sau nepromovarea evaluării integrității etice și financiare va fi transmis către Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), care va lua o hotărâre finală. CSM poate respinge raportul și dispune o singură dată reluarea procedurii de evaluare, dacă constată anumite erori procedurale și anumite circumstanțe. În același timp, hotărârea CSM privind nepromovarea evaluării va avea drept rezultat eliberarea din funcție a judecătorilor.