Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   VIDEO/ Ședință la CSM. Lista…

VIDEO Ședință la CSM. Lista subiectelor examinate

Foto simbol

Membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) se întrunesc în ședință marți, 22 decembrie. Pe agendă sunt programate 28 de subiecte.

Printre subiectele programate se numără și cererea de demisie a judecătoarei care examinează dosarul lui Ilan Șor.

LIVE TEXT:

13:00 Demersul USM, referitor la delegarea unor judecători, în calitate
de președinți ai comisiilor de evaluare a tezelor de master pentru anul de studii 2020-2021 a fost aprobat de către CSM.

12:50 Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a avizat negativ Proiectul de lege cu privire la modificarea Legii insolvabilității adoptat de către deputații PSRM – ȘOR la ședința nocturnă din 16 decembrie.

12:33 CSM examinează adresarea Grupului de inițiativă al cadrelor didactice din cadrul facultății de drept, Universitatea de Stat, referitor la inițierea unui dialog în vederea dezvoltării unei platforme de suport informațional.

12:30 Cererile a trei candidați și judecători de remitere a materialelor
Colegiului pentru selecția și cariera judecătorilor au fost aprobate de CSM.

12:29 Cererile a patru vicepreședinți ai instanțelor judecătorești, referitor la acordarea concediului de odihnă anual au fost aprobate.

12:19 Demersul președintelui Judecătoriei Chișinău, Radu Țurcanu, referitor la conferirea titlului onorific „Veteran al sistemului judiciar” judecătoarei Svetlana Garștea-Bria a fost aprobat de către CSM.

12:02 Este examinat subiectul privind desfășurarea concursului pentru desemnarea unui judecător în calitate de membru al Consiliului Institutului Național al Justiției. Cu 8 voturi pro Mîra Ghenadie a fost desemnat în calitate de membru al Consiliului Institutului Național al Justiției pentru un mandat de 4 ani.

În concurs s-au înregistrat doi judecători, Eremciuc Ghenadie și Mîra Ghenadie.

11:48 Au fost acceptate cererile a patru judecători din cadrul judecătoriilor teritoriale.

Sunt examinate cererile a 9 judecătoari cu privire la acordarea gradului de calificare.

Judecătorii au solicitat recuzarea a doi membri CSM – Nina Cernat și Dorel Musteață, pe marginea examinării cererilor în cazul judecătorilor din cadrul Judecătoriei Chișinău, sediul Râșcani.

11:39 Cererile unor ex-judecători referitor la achitarea plăților salariale au fost respinse.

11:38 CSM a aprobat cererea judecătoarei Ludmila Cocier de la Judecătoria Soroca, eferitor la suspendarea din funcție în legătură cu acordarea concediului de maternitate.

11:36 Cererea judecătorului Iraida Secrieru-Coșleț de la Judecătoria Chișinău, sediul Rîșcani, referitor la suspendarea din funcție în legătură cu acordarea concediului de maternitate a fost aprobată de CSM.

11:26 Membrii CSM examinează demersul Cancelariei de Stat, referitor la avizarea proiectului de hotărîre cu privire la aprobarea proiectului de Lege privind modificarea Legii insolvabilității nr.149/2012. Demersul a fost avizat pozitiv, cu unele recomandări făcute de către membrii CSM.

10:54 Cererea judecătorului Petru Harmaniuc, referitor la transferul la sediul Centru al Judecătoriei Chișinău a fost aprobată de către CSM.

10:46 Este examinat demersul președintelui Judecătoriei Chișinău, Radu Țurcanu, referitor la transferul judecătorului Aureliu Postică de la sediul Buiucani la sediul Ciocana al instanței. Demersul a fost aprobat de CSM.

10:44 CSM a aprobat demersul vicepreședintelui Judecătoriei Cahul, Mihail Bușuleac, referitor la desemnarea judecătorilor pentru exercitarea atribuțiilor judecătorilor de instrucție.

10:36 Este examinat demersul vicepreședintelui Judecătoriei Cahul, Mihail Bușuleac, referitor la modificarea numărului judecătorilor supleanți specializați în materie de insolvabilitate și lichidare.

10:35 Cu 11 voturi, CSM a hotărât implementarea raportării statistice electronice în instanțele judecătorești naționale.

10:34 CSM aprobat demersul Agenției de Administrare a Instanțelor Judecătorești, referitor la extinderea pilotării Sistemului Informațional Judiciar (SIJ).

10:31 CSM a aprobat Graficului privind verificarea stării de sănătate a judecătorilor în anul 2021.

10:21 Este examinat subiectul cu privire la desemnarea judecătorilor pentru exercitarea atribuțiilor judecătorului de instrucție în cadrul judecătoriilor pentru perioada anilor 2021-2023.

09:53 CSM examinează subiectul cu privire la dispunerea interimatului funcției de vicepreședinte al Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani.

Avem patru candidați, Bleșceaga Stella, Catană Angela, Morozan Ion, Budeci Vitalie. Urmează să examinăm. Sunt gata să fac o propunere”, a menționat Dorel Musteață, raportor al subiectului.

09:37 CSM examinează subiectul cu privire la Nota informativă a Inspecției judiciare, referitor la respingerea de către Președintele Republicii Moldova a candidaturii domnului Sergiu Petrușca, propuse de CSM pentru numirea în funcție de judecător, precum și la cererea ultimului de propunere repetată. Cererea lui Sergiu Petrușca a fost aprobată de CSM.

09:33 CSM a aprobat cererea de demisie a judecătorului Zinaida Talpalaru de la Judecătoria Chișinău.

09:28 După mai multe discuții, CSM a amânat examinarea cererii de demisie a judecătoarei Nina Veleva, care examinează dosarul lui Ilan Șor.

O rog pe doamna judecătoare sa ne dea un raport pe acest caz (dosarul Șor). Nu se cere nimic imposibil, cerem un raport pe marginea acestui caz, pe marginea dosarului pe care îl examinează. O să se întâmple ca să nu-mi dau votul și nu o să puteți ulterior să explicați ”, a declarat Elena Belei, membra CSM.

„Pentru a evita orice speculație, poate ar fi cazul ca să amânăm acest subiect pentru ca Inspecția să ne ofere un raport. Nu negăm dreptul judecătoarei de a demisiona, dar ar trebui să vedem acest raport. Pentru a epuiza o plecare cu semne de întrebare aș vrea să am certitudinea votului pe care îl ofer”, a declarat Carolina Ciugureanu-Mihailuță.

Care este problema, este dreptul judecătoarei de a-și da demisia”, a declarat Petru Moraru.

09:08 Cu 11 voturi pro, a fost aprobată agenda.

09:06 Ședința a început. 11 membri CSM sunt prezenți la ședință.