Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   „Aleși pe sprânceană”: doar zece…

„Aleși pe sprânceană”: doar zece persoane ar putea obține fotolii de inspector de integritate

Casele unor angajați ai CNA

Doar zece din cei 32 de candidați admiși în concursul pentru suplinirea funcțiilor de inspector de integritate în cadrul Autorității Naționale de Integritate (ANI) au fost admiși la proba următoare, interviul. Alți 22 de pretendenți de a verifica declarațiile funcționarilor și demnitarilor și a-i sancționa pentru averi nedeclarate nu au promovat proba scrisă. Cei zece vor susține interviul la 28 mai. Potrivit noului cadru legislativ, viitorii inspectorii de integritate ai ANI vor avea independență funcțională, vor putea constata abaterile în declarațiile de avere ale demnitarilor și vor avea dreptul să aplice sancțiuni.

Într-un comunicat al ANI se precizează că membrii Comisiei pentru organizarea și desfăşurarea concursului pentru suplinirea funcției de inspector de integritate au studiat lucrările testelor de la proba scrisă, ce a avut loc luni, 21 mai curent. După examinarea acestora, prin prisma cunoştinţelor şi abilităţilor necesare pentru îndeplinirea sarcinilor şi atribuţiilor funcţiei publice cu statut special, Comisia a admis la proba interviului zece pretendenți.

Lista candidaților înscrişi în concurs pentru suplinirea funcţiei de inspector de integritate care au promovat proba scrisă:

1.  Griciuc Ada – 9,41
2.  
Gorceac Vladislav – 8,59
3   Culicovschi Constantin – 8,33
4.  
Nicolaev Ion – 8,33
5.  Moraru Igor – 7,79
6. 
 Bânzari Alexandru – 7,74
7.  Buzu Radion – 7,72
8.  
Cîrdei Vladislav – 7,45
9.  
Dascăl Dumitru – 7,40
10.Negruţă Nichita – 7,22

Comisia de concurs informează că, interviul va avea loc la 28 mai 2018, începând cu ora 09.00, la sediul Autorităţii Naţionale de Integritate (strada Alecu Russo, 1 etajul IV), Sala de şedinţe.

Inițial, dosare de participare în concurs au depus 43 de persoane, după verificarea actelor privind experiența și studiile acestora, doar 32 au fost admiși în competiție.

De aproape doi ani, funcţionarii de stat și demnitarii din R. Moldova care-şi ascund averile duc o viaţă lipsită de griji. Declaraţiile cu privire la venituri şi proprietate ale acestora nu mai sunt verificate de nicio instituţie, toate sesizările privind posibile diferențe între veniturile raportate și averile pe care le dețin sunt arhivate şi păstrate pentru viitorii inspectori de integritate. 

Autoritatea Națională de Integritate, succesoarea Comisiei Naționale de Integritate, este unica instituție abilitată să verifice declarațiile de avere și interese personale ale funcționarilor, însă a fost nefuncțională mai bine de doi ani.  După mai multe încercări nereușite de alegere a unui președinte al Autorității, pe 22 decembrie 2017 ANI a anunțat că Rodica Antoci a susținut cu succes proba de testare la detectorul comportamentului simulat (poligraf), iar l-a scurt timp, președintele Igor Dodon a semnat decretul de numire a acesteia la șefia instituției. Totodată, vicepreședinte al ANI a fost numit Lilian Chișca, fost şef al Direcţiei control al veniturilor şi proprietăţilor din cadrul Centrului Național de Integritate, predecesoarea ANI. 

Alte articole și știri despre Autoritatea Națională de Integritate puteți citi AICI