Adjuncta interimară a procurorului-șef al Procuraturii Anticorupție, Mariana Leahu, promovează evaluarea integrității, anunță Comisia Vetting
Comisia de evaluare a propus ca Mariana Leahu, adjunctă interimară a procurorului-șef al Procuraturii Anticorupție (PA), să promoveze evaluarea integrității etice și financiare în temeiul Legii nr. 252/2023.
Raportul Comisiei a fost transmis atât Marianei Leahu, cât și Consiliului Superior al Procurorilor (CSP), care urmează să ia o decizie în privința recomandărilor prezentate, a anunțat Comisia miercuri, 23 iulie.
În cadrul evaluării externe, Comisia a analizat informațiile colectate relevante, privind etica și integritatea financiară. Procesul a inclus și o audiere publică, în care Mariana Leahu a avut ocazia să răspundă întrebărilor membrilor Comisiei. Pe baza concluziilor formulate, Comisia a stabilit că aceasta corespunde criteriilor legale și a propus promovarea evaluării de către subiect.
Conform Legii nr. 252/2023, Consiliul Superior al Procurorilor are la dispoziție 30 de zile pentru a analiza raportul și a decide dacă acceptă sau respinge recomandarea Comisiei.
Potrivit PA, Mariana Leahu are o experiență profesională de peste 17 ani în organele Procuraturii. Leahu și-a început activitatea în calitate de procuror în anul 2007, în Procuratura sectorului Buiucani din municipiul Chișinău, fiind responsabilă de domeniul conducerii urmăririi penale și reprezentării acuzării de stat în instanțele de fond. În 2016, după o delegare mai îndelungată, a fost transferată în cadrul Procuraturii Anticorupție fiind responsabilă de exercitarea, conducerea și reprezentarea acuzării de stat în instanțele de fond pe cauzele instrumentate de Procuratura Anticorupție.
În 2017, odată cu organizarea internă a activității pe domenii, a fost repartizată în secția judiciară unde a activat până a fi numită adjunctă, fiind responsabilă pe domeniul analitica și integrarea UE și având în gestiune cauze de rezonanță, inclusiv cauzele penale din dosarul „Frauda Bancară” aflate pe rol.