Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Zaharova acuză autoritățile de la…

Zaharova acuză autoritățile de la Chișinău de „un alt pas neprietenos… față de Rusia” după ce liderului din Tatarstan i-a fost refuzată intrarea în R. Moldova

Sursa foto: Profimedia Images

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus al Afacerilor Externe, Maria Zaharova, acuză autoritățile de la Chișinău de „un alt pas neprietenos nu doar față de Tatarstan și Găgăuzia, ci și față de Rusia” după ce liderului din Tatarstan i-a fost refuzată luni, 17 aprilie, intrarea în R. Moldova.

„(…) Decizia are drept scop subminarea interacțiunii dintre regiunile țărilor noastre. Suntem siguri că acest tip de curs antirusesc nu găsește susținere în rândul publicului larg din R. Moldova. Îndemnăm autoritățile de la Chișinău să nu împiedice dezvoltarea relațiilor umane și a legăturilor interregionale cu Rusia (…)”, a spus Zaharova.

Luni, 17 aprilie, președintele Tatarstanului, Rustam Minnihanov, a anunțat că nu a fost lăsat să intre în R. Moldova. Potrivit Poliției de Frontieră, afirmațiile făcute de acesta, cum că ar fi fost declarat „persoană non-grata” de autoritățile de la Chișinău, sunt false.

„Susținerea unui candidat în alegerile locale din țara noastră nu este un motiv întemeiat și autoritățile au solicitat oficialilor ruși să se abțină de la imixtiuni în treburile interne ale țării noastre”, se arată în comunicatul publicat de Poliția de Frontieră.

Poliția a precizat că în ultimele 24 de ore a fost interzisă intrarea în R. Moldova pentru mai mulți cetățeni străini, pe motiv că „nu întruneau condițiile pentru autorizarea trecerii frontierei de stat”.

„Împreună cu Victor Petrov și Alexandr Suhodolski, care au vizitat recent republica noastră, am conturat un amplu program comun de acțiune. Din păcate, autoritățile moldovenești au decis că suntem cetățeni indezirabili care nu pot vizita această țară. Prin urmare, din păcate, nu vom putea participa la Congres”, a declarat Rustam Minnihanov, într-o înregistrare video.

Acesta ar fi urmat să participe la primul Congres internațional al diplomației populare „Prietenia popoarelor 2023” desfășurat la Comrat. Victor Petrov, actual deputat al Adunării Populare a Găgăuziei, este unul intre cei opt candidați la funcția de bașcan al Găgăuziei.

Liderului din Tatarstan i-a fost refuzată intrarea în R. Moldova. Poliția de Frontieră: „Declarațiile precum că a fost declarat persoană non-grata sunt false”