Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Vladimir Putin cere ministrului Energiei…

Vladimir Putin cere ministrului Energiei de la Moscova să „acorde mai multă atenție” depozitării gazelor naturale de către R. Moldova în Ucraina

Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a afirmat că „nu este clar” de ce R. Moldova stochează gaze naturale în depozitele din Ucraina și a solicitat ministrului Energiei de la Moscova să „clarifice această situație”. Declarațiile au fost făcute miercuri, 7 decembrie, în cadrul ședinței Consiliului pentru dezvoltarea societății civile și a drepturilor omului.

„În ultima perioadă, din cauza că gazul trece prin teritoriul R. Moldova, apar probleme în acea regiune. Moldova are propriile ei dificultăți și dificultăți mari, o vedem în sfera economică și cea socială”, a spus Putin.

Unul dintre participanții la ședință a afirmat că autoritățile de la Chișinău ar bloca livrarea gazelor naturale spre regiunea transnistreană, dar președintei Rusiei a negat această informație, menționând că „dacă ar face-o, o parte din Ucraina nu ar mai primi gaz pentru centralele electrice”.

„Deci nu putem spune că ei (Chișinăul n.r.) blochează, ci că nici lor nu le ajunge. Deși în aceste condiții, nu este prea clar de ce ei (R. Moldova n.r.) stochează o parte din gazul care le aparține, gaz moldovenesc primit de la noi, pe teritoriul Ucrainei. Ar trebui să clarificăm această situație și voi ruga ministrul Energiei să acorde mai multă atenție acestui fapt”, a sublinat Vladimir Putin.

Pe 22 noiembrie, gigantul rus Gazprom declara că o parte din gazul rusesc livrat consumatorilor din R. Moldova, conform contractului cu „Moldovagaz”, ar rămâne în Ucraina. Atunci, Gazprom spunea că în cazul în care se va menține dezechilibrul de tranzit prin Ucraina, vor fi reduse livrările de gaze naturale prin stația de măsurare a gazului „Sudja”, destinate consumatorilor din R. Moldova.

Mai târziu, compania a anunțat că a fost luată decizia de a nu reduce furnizarea de gaze naturale prin stația de măsurare a gazului „Sudja”, pentru tranzitul către R. Moldova. Potrivit Gazprom, decizia a fost luată în contextul în care compania „Moldovagaz” a eliminat „încălcările privind plățile către Gazprom pentru livrările curente de gaze rusești”. „Gazprom a primit banii pentru gazele naturale, destinate consumatorilor din R. Moldova, care rămân pe teritoriul Ucrainei”, a anunțat compania într-un comunicat.

Viceprim-ministrul, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a comentat atunci anunțul Gazprom privind o eventuală reducere a livrărilor de gaze naturale, în contextul presupuselor informații precum că Ucraina ar fi stocat până acum 52,52 de milioane de metri cubi de gaze naturale destinate R. Moldova. Potrivit lui Spînu, „tot gazul livrat Moldovei ajunge în țara noastră”, iar „volumele de gaz la care face referință Gazprom că ar fi rămase în Ucraina sunt economiile și rezervele noastre stocate în depozitele din Ucraina”.

Moldovagaz livrează regiunii transnistrene, din 4 decembrie, întreaga cantitate de gaz naturale livrată de Gazprom – 5,7 milioane de metri cubi, în urma contractului pentru aprovizionare cu energie electrică semnat de S.A. Energocom cu Centrala termoelectrică de la Cuciurgan (MGRES).