VIDEO/ Proteste la Hong Kong: Manifestanții vor să blocheze traficul aerian

Demonstraţiile prodemocraţie din Hong Kong durează de aproape trei luni și au izbucnit ca reacţie la un controversat proiect de lege care ar fi facilitat extrădările în China. După ce ieri, 31 august, protestatarii au intrat în conflict cu forţele de ordine pe parcursul nopţii, astăzi, 1 septembrie, circulaţia trenurilor spre aeroportul din Hong Kong a fost suspendată după ce sute de manifestanţi au încercat să blocheze accesul spre aeroport din dorinţa de a atrage atenţia globală asupra luptei lor pentru democraţie.

Protestatarii au îndemnat cetăţenii să aglomereze străzile şi căile ferate către aeroportul din Hong Kong, care este unul dintre cele mai aglomerate din lume, urmărind astfel scopul de a întrerupe traficul aerian.

„Plănuim să întrerupem activitatea aeroportului pentru a atrage atenţia asupra a ceea ce ne fac Guvernul şi poliţia. Dacă întrerupem activitatea aeroportului, mai mulţi străini vor citi ştirile din Hong Kong ”, a declarat pentru Reuters unul dintre protestatari.

Autorităţile din Hong Kong au folosit tunuri de apă şi gaze lacrimogene pentru a dispersa protestatarii din Hong Kong, care au manifestat la 31 august în pofida faptului că nu au primit autorizaţie de protest. Protestatarii au aruncat cu sticle incendiare în clădirea Parlamentului şi către jandarmii care încercau să îi oprească. Aproximativ 700 de persoane au fost reţinuţe, iar mulţi sunt inculpaţi, scrie mediafax.ro.

Autorităţile din Hong Kong au transmis că protestele din aeroport sunt ilegale şi că protestatarii au aruncat cu obiecte în ofiţerii de poliţie. Momentan nu au fost raportate victime în urma incidentului de la aeroport.

Între timp, sute de protestatari s-au adunat în faţa Consulatului Britanic din centrul Hong Kong.

Fostă colonie britanică, Hong Kong-ul a fost cedat Chinei de către Marea Britanie în anul 1997, cu condiţia ca acest teritoriu să păstreze „un nivel ridicat de autonomie, cu excepţia afacerilor externe şi a domeniului apărării” pentru o perioadă de 50 de ani. Astfel, acest teritoriu are un sistem legislativ diferit de cel al Chinei, prin intermediul principiului „O ţară, două sisteme”.

Foto: observatorulbv.ro

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *