Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Varianta Kraken a coronavirusului a…

Varianta Kraken a coronavirusului a ajuns în România. Un caz de infectare a fost confirmat la o fetiță în vârstă de cinci luni

Sursa foto: Inquam Photos

Un caz de infectare cu varianta Kraken a coronavirusului a fost confirmat, prin secvențiere, la un bebeluș internat la Institutul Național de Boli Infecțioase „Matei Balș” din București, România. Și mama copilului este infectată cu coronavirus, iar medicii consideră că este vorba despre aceeași variantă, scrie libertatea.ro.

„Copilul – o fetiță în vârstă de cinci luni – a fost internat împreună cu mama și apoi externat. A avut o formă ușoară. Un caz a fost confirmat prin secvențiere și mai este contactul reprezentat de mamă – evident ca dacă a fost contact direct, este vorba despre aceeași variantă”, a explicat pentru sursa citată directorul medical al Institutului Național de Boli Infecțioase „Matei Balș” din București, Adrian Marinescu.

Subvariantă a tulpinii Omicron, Kraken, cunoscută sub denumirea științifică XBB.1.5, îi îngrijorează pe specialiști din cauza ușurinței cu care se răspândește. În SUA, de exemplu, în ultima săptămână din decembrie, nivelul de răspândire a variantei Kraken a crescut de la 20% la 40% din totalul numărului de infecții estimat la nivelul întregii țări, iar specialiștii se așteaptă ca aceasta să devină dominantă în curând.

Prezența variantei a fost confirmată și pe teritoriul Europei, în Danemarca, Franța, Austria, Olanda, Germania, Italia, Spania, Suedia, Islanda, Belgia, Republica Cehă, Portugalia și Irlanda.

Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) precizează că ritmul ridicat de răspândire se datorează probabil capacității XBB.1.5 de a ocoli protecția sistemului imunitar oferită de infectările anterioare sau de vaccinare. De asemenea, Kraken are o mutație pe proteina spike – partea virusului care se leagă de celulele gazdă – care i-ar putea oferi un anumit avantaj.