Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   SUA au informat Rusia despre…

SUA au informat Rusia despre vizita lui Joe Biden în Ucraina, cu câteva ore înainte, pentru a evita un „conflict direct” între cele două forțe nucleare

Sursa foto: apnews

SUA au informat Rusia despre vizita președintelui american Joe Biden în Ucraina, cu câteva ore înainte. Casa Albă nu a oferit detalii, însă consilierul pe probleme de securitate națională al lui Biden, Jake Sullivan, a declarat că a notificat Moscova despre vizita lui Biden la Kiev cu puțin timp înainte de plecarea sa de la Washington pentru a evita un „conflict direct” între cele două forțe nucleare, transmite Associated Press.

Președintele SUA, Joe Biden, a efectuat luni o vizită neanunțată în Ucraina pentru a se întâlni cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, într-o „demonstrație sfidătoare de solidaritate occidentală” cu o țară care încă se luptă cu ceea ce el a numit „un război brutal și nedrept”, cu câteva zile înainte de aniversarea unui an de la invazia Rusiei.

„Un an mai târziu, Kievul rămâne în picioare. Democrația rămâne în picioare. Americanii sunt alături de voi. Lumea este alături de voi”, a declarat Biden după întâlnirea cu Zelenski la Palatul Mariinski.

Biden a petrecut mai mult de cinci ore în capitala ucraineană, consultându-se cu Zelenski cu privire la pașii următori, onorând soldații căzuți la datorie ai țării și întâlnindu-se cu personalul ambasadei americane din țara asediată.

Vizita are loc într-un moment crucial. Biden încearcă să mențină aliații uniți în sprijinul Ucrainei, în timp ce se așteaptă ca războiul să se intensifice în primăvară. Între timp, liderul de la Kiev face presiuni asupra aliaților pentru a accelera livrarea sistemelor de armament promise și face apel la Occident să furnizeze avioane de luptă.

Vizita lui Biden la Kiev, care a avut loc înainte de o deplasare programată la Varșovia, Polonia, este de a sublinia faptul că Statele Unite sunt pregătite să rămână alături de Ucraina „atât timp cât va fi nevoie”, pentru a respinge atacurile rusești.

Biden a părăsit aerodromul Andrews, duminică la ora 4:15, făcând o escală la Baza aeriană Ramstein din Germania înainte de a se îndrepta spre Ucraina. El a ajuns la Kiev luni la ora 08:00.

Președintele american a promis Ucrainei un nou ajutor militar în valoare de 500 de milioane de dolari, inclusiv muniție, sisteme antiblindate și radare de apărare aeriană, plus sancțiuni mai dure pentru Rusia.

„Această vizită a președintelui SUA în Ucraina, prima din ultimii 15 ani, este cea mai importantă vizită din întreaga istorie a relațiilor dintre Ucraina și SUA”, a declarat Zelenski.