Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Statele membre ale UE care…

Statele membre ale UE care pun în pericol statul de drept riscă să piardă bani europeni

Foto: cdep.ro

Parlamentul European își va confirma joi, 4 aprilie, poziția privind prevederile de înghețare a plăților către statele membre care intervin asupra sistemului juridic sau nu acționează împotriva fraudei și corupției.

În cazul în care Comisia Europeană stabilește existența unor „deficiențe generalizate în ceea ce privește statul de drept” care amenință capacitatea de gestiune a fondurilor europene într-un stat membru, aceasta poate sugera măsuri precum reducerea pre-finanțării sau suspendarea plăților de la bugetul UE. Parlamentul și miniștrii UE vor trebui să dea undă verde oricărei decizii.

Comisia pentru buget și control bugetar a sprijinit în linii mari propunerea Comisiei, însă a adăugat niște garanții suplimentare menite să asigure faptul că guvernele vor fi obligate să realizeze plăți către beneficiarii finali, cum ar fi cercetători sau organizații ale societății civile, chiar în cazul suspendării fondurilor UE.

Votul va încheia prima lectură în Parlament. Următorul Parlament va trebui să negocieze forma finală a textului cu miniștrii UE, care nu au ajuns încă la un acord comun.

Proiectul de raport poate fi accesat AICI