Șeful spionajului olandez avertizează că Rusia ar putea fi pregătită pentru un nou conflict într-un an de la încheierea războiului din Ucraina

Directorul principal al serviciilor de informații olandeze, viceamiralul Peter Reesink, declară, într-un interviu pentru Politico, că alegerea lui Donald Trump și apropierea acestuia de Rusia a fost un semnal de alarmă pentru spionii țărilor europene. Evaluarea spionajului olandez este că Rusia ar putea fi pregătită pentru un nou conflict în decurs de un an de la încheierea conflictului din Ucraina, scrie Biziday.ro.
„Țările de Jos, la fel ca restul țărilor NATO, se află într-o fază a programului de pregătire sporită pentru a se asigura că suntem pregătiți dacă acest lucru se întâmplă”, a spus el.
De asemenea, consolidarea militară a Rusiei este îngrijorătoare, dar, în ciuda faptului că liderul rus Vladimir Putin atrage cea mai mare parte a atenției de securitate a continentului, China este o amenințare chiar mai mare – „China are un sistem cibernetic foarte complex și organizat. Și nu suntem capabili să înțelegem pe deplin ce pot face ei. Aș spune că spionajul chinez este mai amenințător decât cel rusesc”.
În raportul său anual publicat la sfârșitul lunii trecute, serviciul secret olandez a remarcat că Rusia își intensifică atacurile hibride împotriva Olandei și a aliaților săi europeni pentru a influența și submina societățile acestora, în timp ce agențiile de informații americane au dezvăluit anul trecut că grupul cibernetic chinez Salt Typhoon s-a infiltrat în principalii furnizori americani de telecomunicații timp de cel puțin un an.
Reesink crede că China a făcut ceva similar și în Europa, vizând aproximativ 10 țări UE. Rusia, mai arată raportul, a încercat să perturbe alegerile din iunie anul trecut, din Olanda, prin lansarea de atacuri cibernetice asupra site-urilor web legate de partidele politice olandeze și de sistemele de transport public – eforturi menite să îngreuneze votul cetățenilor olandezi.
Reesink a avertizat că cel mai amenințător comportament al Rusiei este acumularea continuă de resurse militare pentru un potențial conflict, în viitor. „Rusia produce mult mai multă muniție de artilerie decât are nevoie pentru războiul cu Ucraina“, a mai spus Reesink, arătând că noi unități de artilerie sunt mutate spre granițele NATO, inclusiv cu țările baltice și Finlanda.