Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Secretarul de stat al SUA…

Secretarul de stat al SUA declară că este în interesul Federației Ruse să împiedice Iranul să obțină arme nucleare

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a declarat marți, 8 martie, în timpul unei vizite în Estonia că este în interesul Federației Ruse să se asigure că Iranul nu poate achiziționa arme nucleare, transmite Reuters.

„Continuăm să lucrăm pentru a vedea dacă putem reveni împreună cu Iranul la respectarea reciprocă în ceea ce priveşte acordul. Rusia continuă să fie angajată în aceste eforturi şi are propriul interes să se asigure că Iranul nu este capabil să achiziţioneze o armă nucleară”, a declarat Blinken.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a precizat în cadrul întâlnirii de sâmbătă, 5 martie, de la Viena, că sancţiunile occidentale impuse Rusiei din cauza conflictului din Ucraina reprezintă un impediment în ceea ce priveşte semnarea unui acord nuclear. Astfel, negocierile prelungite dintre Teheran şi Washington privind acordul nuclear nu au ajuns la nicio concluzie în acest sens.

Războiul continuă în Ucraina și în a treisprezecea zi. Avioanele rusești au bombardat în cursul nopții orașe din estul și centrul Ucrainei. Blocul UE-SUA încearcă să izoleze economic Rusia. Marți, 8 martie, ora 17:00 GMT, (19:00, ora R. Moldova). preşedintele ucrainean, Volodimir Zelensky, urmează să susţină un discurs „istoric” în Camera Comunelor, camera inferioară a Parlamentul Regatului Unit.

Duminică, 27 februarie, Vladimir Putin a anunțat că își pune forțele nucleare în stare de alertă, iar într-o decizie fără precedent, Uniunea Europeană a decis să trimită arme Ucrainei. Pe de altă parte, Rusia a recunoscut, pentru prima dată de la debutul invaziei, că a înregistrat pierderi în Ucraina.

Cronologia evenimentelor din Ucraina: LIVE TEXT/ A 13-a zi de război în Ucraina