Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Rusia și-a folosit dreptul de…

Rusia și-a folosit dreptul de veto pentru a bloca o rezoluție ONU pentru condamnarea invaziei în Ucraina

Rusia și-a folosit dreptul de veto pentru a bloca o rezoluție ONU pentru condamnarea invaziei în Ucraina. Unsprezece membri au votat în favoarea rezoluției. India, China și Emiratele Arabe Unite s-au abținut, scrie BBC.

Rezoluția a fost sortită eșecului din cauza puterii de veto a Rusiei ca membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU.

În timpul dezbaterii, ambasadorul SUA la ONU a declarat că organismul a fost creat pentru a încerca să prevină tipul de agresiune cu care se confruntă Ucraina.

Carta ONU prevede că sunt necesare nouă voturi din 15 membri pentru ca o rezoluție să fie adoptată. Cu toate acestea, cei cinci membri permanenți – SUA, Marea Britanie, Franța, Rusia și China – au toți dreptul de veto, scrie CNN.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat vineri, 26 februarie, că alianța va desfășura pentru prima dată elemente ale forței sale ca răspuns rapid în contextul apărării colective și va continua să trimită arme în Ucraina, inclusiv apărare aeriană, menționând faptul că Rusia încearcă să răstoarne guvernul de la Kiev.

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a anunțat joi dimineață, în jurul orei 05:30, ora Moscovei, începerea unei „operațiuni speciale” în Ucraina. La scurt timp, explozii puternice au început să răsune în mai multe orașe din Ucraina.

LIVE TEXT/ Război în Ucraina. Zelensky anunță că Franța susține excluderea Rusiei din sistemul SWIFT și impunerea de sancțiuni lui Putin