Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Rusia: Cel puţin 15 persoane…

Rusia: Cel puţin 15 persoane au murit după ce bazinul unei exploatări aurifere din Siberia a cedat

Rescuers work at the scene of the accident following a dam failure at a gold mine in Krasnoyarsk Region, Russia October 19, 2019. Russian Emergencies Ministry in Krasnoyarsk Region/Handout via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. NO RESALES. NO ARCHIVES. MANDATORY CREDIT.

Autorităţile ruse au anunţat duminică arestarea a trei responsabili ai unei exploatări aurifere din Siberia unde ruperea unui baraj s-a soldat sâmbătă cu cel puţin 15 morţi, transmite AFP. Alţi şase oameni sunt încă daţi dispăruţi, scrie Agerpres.

Accidentul s-a produs ieri, 19 octombrie, la un bazin al unei mine aurifere pe râul Seiba, în apropiere de localitatea Şetinkino, în jurul orei locale 06.00 (sâmbătă, 23.00 GMT). Barajul a cedat aparent din cauza ploilor.

Russian Emergencies Ministry in Krasnoyarsk Region/Handout via REUTERS

Au fost reţinuţi directorul companiei Sissim, responsabilul şi şeful de şantier, a precizat comisia de anchetă într-un comunicat. Cei trei au fost duşi la Krasnoiarsk, capitala regiunii, pentru interogatorii.

Conform presei ruse, Sissim este o filială a companiei private Sibzoloto, care deţine mai multe exploatări aurifere. În cadrul anchetei a fost percheziţionat sediul firmei din Şcetinkino, la circa 160 de km la sud de Krasnoiarsk, unde s-a produs catastrofa.

Anchetatorii consideră că explicaţia cea mai plauzibilă pentru accident constă în nerespectarea reglementărilor. Responsabilii locali susţin că barajul a fost construit necorespunzător, iar existenţa sa nici măcar nu fusese adusă la cunoştinţa autorităţilor.

Apele revărsate după ruperea barajului au inundat locuinţele angajaţilor exploatării. Căutarea celor dispăruţi este îngreunată de vremea rea, care nu permite folosirea aviaţiei, a arătat ministerul rus pentru situaţii de urgenţă.

Rusia este unul din cei mai mari producători de aur din lume; anul trecut, la nivel naţional s-au extras aproape 300 de tone. Aurul din râuri este în multe cazuri exploatat de firme mici, cum este şi Sibzoloto, care a produs trei tone de aur în 2018. Potrivit informaţiilor preluate sâmbătă de agenţiile internaţionale de presă, la exploatarea din Şcetinkino lucrau circa 270 de angajaţi.

FOTO: Russian Emergencies Ministry in Krasnoyarsk Region/Handout via REUTERS