Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   România intră din 15 mai…

România intră din 15 mai în „stare de alertă”. Klaus Iohannis explică care sunt diferențele față de starea de urgență

Președintele României, Klaus Iohannis, anunță că autoritățile române nu vor prelungi starea de urgență, astfel încât aceasta va expira la data de 14 mai. Din 15 mai, România va intra însă în „stare de alertă”, fiind impuse noi reguli pentru a ține epidemia sub control.

„Situația nu s-a îmbunătățit încă. Deci, nu vreau să apară impresia că epidemia a trecut și suntem într-o normalitate. Din păcate, epidemia nu a trecut”, a declarat președintele României.

Astfel, potrivit lui Klaus Iohannis, după 15 mai, românii se vor putea deplasa în interiorul localităților, însă atunci când aceste deplasări vor fi necesare: „Deplasările, în esență, vor fi restricționate pentru a pleca din localitate. Însă și aici sunt câteva excepții. Este voie să se plece din localitate, de exemplu, în interes de serviciu, pentru probleme medicale. Este posibil să se iasă, de exemplu, pentru sport individual, pentru mers cu bicicleta în afara localității sau altele. Deci, sporturile individuale vor fi permise – atenție, individuale!”

„Este un prim pas important. Mulți mă întreabă, și se întreabă: „bun, și ce se întâmplă mai departe?”, și vreau să spun din capul locului că așa-numita relaxare se va face pas cu pas. Un astfel de pas fiind, de regulă, cam de două săptămâni. Deci, unele măsuri le vom lua începând din 15 mai, dar următorul calup de măsuri de relaxare va veni probabil la începutul la iunie, pe urmă la mijlocul lui iunie, și așa mai departe”, precizează Klaus Iohannis.

Potrivit președintelui României, din 15 mai vor activa saloanele de îngrijire personală, cabinetele stomatologice, dar și muzeele. Aceste servicii vor fi accesibile în în condiții de igienă, cu purtarea măștilor, dar și distanțare socială. Totodată, rămâne restricția că sunt interzise întâlnirile cu mai mult de 3 persoane.

„Relaxarea” unor măsuri nu va fi însă posibilă în localitățile care sunt în carantină.

Până la 4 mai, pe teritoriul României, au fost confirmate 13.512 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19. Dintre persoanele confirmate pozitiv, 5.269 au fost declarate vindecate și externate.