Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Purtătoarea de cuvânt a Ministerului…

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe: „Kievul și alte țări trebuie să recunoască noile realitățile teritoriale stabilite”

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, susține că „revenirea Crimeei în Rusia” și independența autoproclamatelor republici Donețk și Lugansk „sunt realitățile teritoriale stabilite, pe care Kievul și alte țări trebuie să le recunoască”, scrie RIA Novosti, agenție de presă afiliată Kremlinului.

„Acestea sunt realități teritoriale deja stabilite pe care Kievul și alte țări trebuie să le recunoască. Ele au apărut din cauza politicii autorităților de la Kiev, care au ajuns la putere printr-o lovitură de stat neo-nazistă în 2014: Crimeea s-a întors în Rusia, Republica Populară Donețk și Republica Populară Lugansk au devenit state independente. Trebuie să respectăm alegerea legitimă și conștientă a popoarelor și dreptul națiunilor la autodeterminare, potrivit Convenției ONU ”, a declarat Zaharova într-un interviu pentru ziarul spaniol ABC, citat de RIA Novosti.

La 21 februarie 2022, președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a semnat decretele privind recunoașterea independenței autoproclamatelor republici separatiste Donețk și Lugansk.

Tot atunci, Putin a semnat „acorduri de prietenie, cooperare și asistență reciprocă” cu liderii celor două republici autoproclamate. Peste 3 zile, la primele ore ale zilei de 24 februarie 2022, Vladimir Putin a anunțat începerea unei „operațiuni militare speciale” în Ucraina, transformată mai apoi într-o „operațiune de demilitarizare și denazificare” sau „operațiune de eliberare a Donbasului”.

Miercuri, 4 mai, este a 70-a zi de război în Ucraina. De la invazia rusă asupra Ucrainei sute de localități au fost distruse de bombardamentele rusești, iar mii de oameni au fugit din calea războiului.

Acțiunile Rusiei au fost condamnate ferm de SUA, membrii NATO și Uniunea Europeană, precum și de multe alte țări care au impus ulterior sancțiuni împotriva Federației Ruse, inclusiv împotriva oligarhilor ruși și persoanelor apropiate lui Putin.

CRONOLOGIA EVENIMENTELOR DIN UCRAINA: LIVE TEXT/ A 70-a zi de război în Ucraina