Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Președintele american Joe Biden anunță…

Președintele american Joe Biden anunță că se va întâlni cu președintele chinez Xi Jinping. Liderul de la Casa Albă nu a precizat nicio dată

Sursa foto: Reuters

Președintele american Joe Biden a declarat miercuri, 17 mai, că se va întâlnit cu liderul chinez Xi Jinping, dar nu a precizat când, scrie Reuters.

„Indiferent dacă va fi în curând sau nu, ne vom întâlni”, a reacționat Biden răspunzând la întrebările reporterilor înainte de plecarea sa în Japonia, pentru summitul G7.

După scandalul baloanelor-spion chineze din februarie, Washingtonul și Beijingul şi-au reînnoit, săptămâna trecută, contactul diplomatic la cel mai înalt nivel, la Viena, unde consilierul pe probleme de securitate națională al Casei Albe Jake Sullivan s-a întâlnit cu șeful diplomației chineze, Wang Yi. Această luare de contact la cel mai înalt nivel a rupt mai multe săptămâni de tăcere între cele două capitale.

Un balon a fost doborât de SUA în largul coastei de est, pe 4 februarie, iar incidentul a dus la o escaladare a tensiunilor dintre Washington și Beijing, inclusiv la amânarea unei vizite diplomatice pe care secretarul american de stat Antony Blinken o avea programată în China, după ce preşedinţii Biden şi Xi Jinping se întâlniseră față în față, în noiembrie anul trecut, la summitul G20 din Indonezia.

China a susținut că dispozitivul a fost un balon meteorologic care a deviat de pe traseul său. Însă balonul a reușit să capteze imagini și să colecteze unele informații secrete de la mai multe baze militare americane.

La mijlocul lunii martie 2023, președintele chinez Xi Jinping s-a întâlnit la Moscova cu președintele rus Vladimir Putin. După discuțiile cu liderul de la Beijing, liderul de la Kremlin a afirmat că relațiile celor două țări sunt la „cel mai înalt nivel din istorie” și a salutat propunerea Beijingului de a pune capăt „crizei acute” din Ucraina.

China a declarat, pe 24 februarie 2023, la un an de la începutul invaziei ruse din Ucraina, că dialogul și negocierile sunt singurele modalități viabile de soluționare „a crizei ruso-ucrainene” și a propus un plan de pace pentru Ucraina.

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat pe 16 mai că războiul din Ucraina s-ar putea încheia prin abandonarea de către SUA a aliaților săi, așa cum, a spus el, s-a întâmplat și în Afganistan. Declarația a fost făcută într-un interviu pentru postul rus de televiziune „Țarigrad”.

Șeful diplomației ruse a amintit că SUA „au abandonat conducerea afgană pe care s-au bazat în timpul ocupației americane a acelei țări timp de 20 de ani”.