Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Patru deputați din partidul pro-Kremlin…

Patru deputați din partidul pro-Kremlin „Rusia Unită” vor să ajungă pe frontul din Ucraina. Cererile lor vor fi examinate de Ministerul rus al Apărării

Patru deputați din partidul pro-Kremlin „Rusia Unită” au depus cereri prin care solicită să fie trimiși pe frontul din Ucraina, a declarat Anderi Turciak, secretarul Consiliului General al partidului „Rusia Unită”. Este vorba despre deputații ruși Dmitri Hubezov, Vitali Milonov, Dmitri Sablin și Serghei Sokol.

Dmitri Hubezov este președintele Comisiei pentru protecția sănătății din Duma de Stat, Dmitri Sablin este vicepreședintele Comisiei pentru apărare, Vitali Milonov este vicepreședintele Comisiei pentru familie, femei și copii, iar Sergei Sokol este vicepreședinte al Comisiei de politică economică.

„Dmitri Hubezov, Dmitri Sablin și Vitali Milonov lucrează cu noi în Donbas încă din primele zile ale operațiunii militare speciale, salvând civili din mâinile regimului de la Kiev. Ei știu foarte bine cum este să fii rus pe pământul natal al Rusiei, ocupat de neo-naziști, ce este lupta pentru dreptul de a fi rus”, a scris Turceak pe Telegram.

Cererile deputaților vor fi examinate de Ministerul rus al Apărării, a mai spus Turchak.

În dimineața zilei de 21 septembrie, președintele rus Vladimir Putin a anunțat mobilizare parțială în Federația Rusă. Un decret în acest sens a fost publicat pe site-ul Kremlinului.

„Consider că este necesar să sprijin propunerea Ministerului Apărării și a Statului Major General de a efectua o mobilizare parțială în Federația Rusă (…). Vor fi chemați la serviciul militar doar cetățenii care se află în prezent în rezervă și, mai ales, cei care au servit în Forțele Armate și au experiență relevantă”, a declarat Putin, scrie presa rusă.

Putin a acuzat autoritățile de la Kiev că au respins o „soluție pașnică” pentru „problema Donbas-ului”.

„(…) În acest context, decizia de a lansa o operațiune militară preventivă a fost absolut necesară și singura soluție. Obiectivele principale – eliberarea întregului teritoriu al Donbas-ului au fost și rămân neschimbate (…)”, a afirmat Putin.

VIDEO Putin anunță mobilizare parțială în Federația Rusă

Ulterior, ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a explicat că urmează a fi recrutați 300 de mii de rezerviști – cetățenii care au efectuat serviciul militar și au experiență relevantă.

„Este vorba despre oamenii care se află în rezervă, nu sunt niște persoane care niciodată nu au auzit și văzut nimic despre armată. Este vorba despre cei care au efectuat serviciul militar, care au specialitate militară necesară astăzi Forțelor Armate, au experiență de luptă. Nu este vorba despre mobilizarea studenților, toți pot merge liniștit la studii. Aceștia nu vor fi mobilizați. Nici soldații în termen nu vor fi mobilizați. (…) Statul nostru are resurse enorme de mobilizare, în jur de 25 de milioane de rezerviști, astfel, această mobilizare parțială presupune 1% din resursele generale de mobilizare”, a declarat Șoigu.

Ministrul rus al Apărării susține că în cadrul mobilizării parțiale anunțate de Putin vor fi recrutați 300 de mii de rezerviști

După acest anunț, mișcarea anti-război „Vesna” a făcut un apel și a organizat, pe 21 septembrie, proteste la nivel național.

O mișcare anti-război din Rusia face apel la proteste împotriva mobilizării anunțate de Putin: „Alternativa protestelor este moartea într-un război fără sens”

În timpul protestelor care denunțau mobilizarea, forțele de securitate din Rusia au reținut peste 1.300 de persoane, relatează The Guardian.

Grupul independent de monitorizare a protestelor OVD-Info a declarat că, conform informațiilor colectate din 38 de orașe rusești, peste 1.311 de persoane au fost reținute până seara târziu. Se spune că aceste cifre includ cel puțin 502 de persoane în Moscova și 524 în Sankt Petersburg, al doilea cel mai populat oraș al Rusiei. Mitingurile neautorizate sunt ilegale în temeiul legilor anti-protest ale Rusiei.

Proteste masive în Rusia. Peste 1 300 de persoane au fost arestate miercuri la demonstrații împotriva războiului lui Putin – VIDEO

Pentru data de 24 septembrie 2022, începând cu ora 17:00, mișcarea anti-război din Rusia „Vesna” anunță noi proteste la nivel național, împotriva mobilizării anunțate pe 21 septembrie 2022 de președintele rus Vladimir Putin.

Mișcarea anti-război „Vesna” îndeamnă rușii să iasă, pe 24 septembrie, la noi proteste împotriva mobilizării anunțate de Putin