Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Patriarhul Neofit al Bisericii Ortodoxe…

Patriarhul Neofit al Bisericii Ortodoxe din Bulgaria a murit la 78 de ani. Mitropolitul Vladimir a transmis un mesaj de condoleanțe

Patriarhul Neofit al Bulgariei Foto: Georgi Paleykov/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia
Patriarhul Neofit al Bulgariei Foto: Georgi Paleykov/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Patriarhul Neofit al Bulgariei a murit la vârsta de 78 de ani, a anunțat miercuri, 13 martie, seara târziu biserica, citată de Reuters, transmite Hotnews.ro.

„Un teolog blând care a încercat să restabilească reputația Bisericii Ortodoxe bulgare afectată de legăturile cu oameni de afaceri și cu poliția secretă comunistă”, îl descrie sursa citată.

După o boală îndelungată, Sanctitatea Sa Patriarhul Bulgariei și Mitropolitul Neofit al Sofiei, arhiepiscopul Sfintei noastre Biserici Ortodoxe natale, a murit la Academia Medicală Militară (VMA-Sofia) la ora 22:22, în urma unei insuficiențe multiple a organelor”, a precizat biserica într-un comunicat.

Neofit a fost întronizat în 2013 și i-a succedat Patriarhului Maxim, care a condus biserica între 1971 și până la moartea sa în 2012.

Aproximativ 80% din populația Bulgariei, cu o populație de 6,8 milioane de locuitori, sunt creștini ortodocși, dar reputația Bisericii Ortodoxe Bulgare a fost afectată după ce o comisie de istorie a arătat, în ianuarie 2012, că 11 dintre cei 15 episcopi ai săi au colaborat cu fosta poliție secretă din perioada comunistă, notează sursa citată.

În acest context, Mitropolit Vladimir a transmis joi un mesaj de condoleanțe către Sinodul Bisericii Ortodoxe Bulgare, în urma trecerii la cele veșnice a Patriarhului Neofit.

„Patriarhul Neofit a fost un stâlp al credinței, și-a dedicat cu desăvârșire întreaga viață propășirii Bisericii lui Hristos. Prin exemplul personal al smereniei și compasiunii, a inspirat și a influențat viețile multor oameni. În calitate de Patriarh, el a călăuzit Biserica Ortodoxă Bulgară prin perioade de schimbare și provocări, păstrând mereu credința neclintită și valorile ortodoxe.

Ne unim în durerea provocată de această pierdere și adresăm condoleanțe sincere membrilor Sfântului Sinod și întregii comunități ortodoxe din Bulgaria, în numele ierarhilor, clerului și credincioșilor Bisericii Ortodoxe din Moldova”, se arată în mesajul Mitropolitului Vladimir.