Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   PAM: Numărul global al persoanelor…

PAM: Numărul global al persoanelor afectate de foamete s-ar putea dubla în acest an din cauza pandemiei

Reuters

Numărul persoanelor afectate de nesiguranţă alimentară acută ar putea să se dubleze în acest an, până la la 265 de milioane, din cauza efectelor economice negative provocate de pandemia de COVID-19. Acestea sunt datele dintr-un raport publicat marţi, 21 aprilie, de Programul Alimentar Mondial (PAM), o agenţie specializată din cadrul ONU, transmite Reuters.

Impactul generat de pierderea de venituri din activităţi turistice, scăderea comisioanelor obţinute din călătorii şi celelalte restricţii asociate pandemiei de COVID-19 să lase aproximativ 130 de milioane de oameni în condiţii de foamete acută în acest an, care se vor adăuga celor 135 de milioane de persoane deja incluse în această categorie.

,,Pandemia de COVID-19 este potenţial catastrofală pentru milioane de oameni care se află deja în situaţii critice”, a spus Arif Husain, economist-şef şi director de cercetare, analiză şi monitorizare din cadrul PAM. 

Husain a mai adăugat că este esențial să se acționeze rapid pentru a împiedica persoanele care deja sunt în situații dificile, cum ar fi vânzătorii de produse alimentare din Kenya, să-și vândă activele, deoarece ar putea dura ani de zile ca să-și redobândească afacerile cu propriile forțe.

În unele cazuri, cum ar fi atunci când fermierii își vând plugurile sau boii, ar putea avea efecte secundare pentru producția de alimente pentru anii următori, a adăugat Husain.

„Acestea au fost persoanele de care ne preocupăm – cei care erau bine înainte de COVID și acum nu sunt”, a spus el, adăugând că este „într-adevăr îngrijorat” de oamenii care trăiesc în țări cu mici sau deloc plase de securitate guvernamentală.