Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Opozantul rus Alexei Navalnîi se…

Opozantul rus Alexei Navalnîi se confruntă cu noi acuzații penale. Acesta riscă încă 5 ani de închisoare

Sursa foto: Reuters

Opozantul rus Alexei Navalnîi, aflat în închisoare, se confruntă cu noi acuzații penale din partea autorităților ruse după ce a fost forțat să încalce regulile coloniei penitenciare de maximă securitate în care este deținut, a declarat marți, 18 aprilie, Vadim Kobzev, unul dintre avocații criticului Kremlinului, notează Reuters.

Apărătorul lui Navalnîi a spus că un deținut care suferă de probleme de igienă a fost plasat în celula opozantului rus luni, în timp ce Navalnîi era implicat în activitatea de muncă din închisoare, și că acesta nu a avut de ales la întoarcere decât să-l scoată din celulă.

Astfel, Navalnîi este acuzat acum de „dezorganizarea activității instituției penitenciare”, și riscă încă cinci ani de închisoare. Kira Iarmîş, purtătoarea de cuvânt a lui Navalnîi, a afirmat că aceasta este o nouă provocare înscenată de autoritățile ruse împotriva opozantului.

Săptămâna trecută, purtătoarea de cuvânt a lui Navalnîi a declarat că acesta suferea de dureri puternice de stomac și că se temea că i s-a administrat otravă.

Kira Yarmîș a precizat că acesta va fi cel de-al zecelea proces penal intentat împotriva opozantului rus, care riscă deja până la 35 de ani de închisoare.

Alexei Navalnîi este una dintre cele mai proeminente figuri ale opoziției ruse. Acesta a devenit cunoscut mai ales după 2008, expunând și criticând pe blogul său acte de corupție în politica rusă. Navalnîi a fost arestat în 2021 chiar de pe aeroport când s-a întors în Rusia după ce fusese tratat în Germania pentru otrăvirea cu agent neurotoxic Noviciok.

Cronologie: Filmul revenirii opozantului Navalny în Federația Rusă