Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Noi sancţiuni UE pentru Moscova.…

Noi sancţiuni UE pentru Moscova. Interpretul preferat a lui Vladimir Voronin şi Igor Dodon, deputatul rus, Iosif Kobzon cu interdicţie în Europa

Astăzi 16, februarie intră în vigoare noile sancţiunii europene impuse Moscovei.

Uniunea Europeană a făcut publică o nouă listă cu ucraineni și ruși care au primit interdicţia de a intra în UE, iar activele lor în ţările europene, dacă acestea există vor fi blocate. Pe listă persoanelor sancţionate pentru subminarea independenței Ucrainei se află interpretul şi deputatul rus Iosif Kobzon. Ultima oară interpretul rus a fost în R. Moldova în toamna anului trecut. Kobzon a venit la invitaţia Partidului Socialiştilor şi a militat pentru apropierea de Rusia şi integrarea în Uniunea Euro-Asiatică.

Totodată în lista persoanelor interzise în UE, au intrat şi prim-vice-ministrul apărării din Rusia, Arkadi Bahin, vice-ministrul rus al apărării Anatoli Antonov, și Andrei Kartapolov, adjunctul șefului marelui stat major al forțelor armate ruse, dar şi alţii. Totodată în lista interdicţiilor au intrat mai multe entităţi din regiunile controlate de separatişti. Astfel, mai multe batalioane a insurgenţilor ruşi şi membrii acestora au fost supuşi sancţiunilor.

Interdicţiile vin după o nouă serie de tratative pentru stabilirea păcii în estul Ucrainei. Întâlnirile de la Misk, închiate cu semnarea unui acord preliminar de încetare a focului par să nu de-a rezultate, iar sancţiunile UE nu au întârziat. Reprezentanţii Kremlinului au criticat noile interdicţii declarând că „Noua listă” „va complica dialogul politic”, a afirmat Alexei Pușkov, șeful Comisiei de politică externă din Duma de Stat.

Autorităţile Ucrainene au anunţat că înţelegerea de la Minsk nu este respectată în totalitate de separatişti şi armata rusă. Kievul a anunţat că de la „încetarea focului” a pierdut 5 soldaţi, iar mai mulţi au fost răniţi. Deşi intensitatea focului a scăzut în unele zone a conflictului, aceasta nu s-a întâmplat şi în regiunea Debalţevo, un nod feroviar important din estul ţării. Insurgenţii ruşi încercând prin atacuri şi bombardamente ale artileriei să efectueze încercuirea totală a sodaţilor ucraineni din acest oraş.