Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Negocierile cu Suedia și Finlanda…

Negocierile cu Suedia și Finlanda pentru aderarea țărilor la NATO vor fi reluate pe 9 martie, anunță autoritățile din Turcia

Sursa foto: Reuters

Ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, a declarat luni, 27 februarie, că negocierile cu Suedia și Finlanda pentru aderarea celor două țări la NATO vor fi reluate pe 9 martie, informează agenția britanică de presă Reuters.

Autoritățile din Turcia au anulat anterior un mecanism trilateral cu Suedia și Finlanda cu privire la cererile lor de aderare la NATO după ce în ianuarie Rasmus Paludan, liderul partidului politic danez de extremă dreapta, a ars o copie a Coranului în fața ambasadei turce din Stockholm.

„Colegii mei vor participa la reuniunea care va avea loc pe 9 martie”, a declarat Cavusoglu într-o conferință de presă la Ankara, adăugând că reuniunea va avea loc la Bruxelles.

Dar el a spus că Suedia încă nu își îndeplinește obligațiile care îi revin în conformitate cu memorandumul semnat la summitul NATO, la Madrid, în iunie anul trecut, chiar dacă secretarul general al NATO și alți aliați au declarat că Stockholm și-a schimbat legislația.

„Din păcate, nu am văzut pași satisfăcători din partea Suediei în ceea ce privește punerea în aplicare a memorandumului de la Madrid. Nu ne este posibil să spunem „da” candidaturii Suediei la NATO înainte de a vedea acești pași”, a spus Cavusoglu.

În mai 2022, Finlanda și Suedia au depus cererile oficiale de aderare la alianța NATO, o decizie stimulată de invazia Rusiei în Ucraina, dar care s-a confruntat cu obiecții din partea Turciei în ceea ce privește procesul de aderare.

Neutre pe toată durata Războiului Rece, decizia Suediei și Finlandei de a adera la NATO este una dintre cele mai semnificative schimbări în „arhitectura” de securitate a Europei din ultimele decenii, reflectând o schimbare radicală a opiniei publice din regiunea nordică după invazia Rusiei din 24 februarie.

Autoritățile turce au acuzat autoritățile de la Stockholm că adăpostesc „membri ai unor grupări teroriste” și au cerut extrădarea acestora.

Anterior, președintele rus Vladimir Putin a declarat că aderarea Suediei și Finlandei la NATO nu reprezintă o amenințare pentru Rusia, dar a avertizat că „Moscova va răspunde” dacă alianța occidentală va spori infrastructura militară în țările nordice.