Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Ministrul Apărării din România recunoaște…

Ministrul Apărării din România recunoaște că „bucăți dintr-o dronă rusească” au fost găsite în Deltă

Sursa foto: Twitter

Ministrul Apărării din România recunoaște că „bucăți dintr-o dronă rusească au fost găsite” pe teritoriul țării, în Deltă. Anterior, informația a fost „dezmințită categoric” atât de armată cât și de președintele român Klaus Iohannis, deși ucrainenii au dat publicității o fotografie în care se vede că o dronă (nu bucăți) a explodat pe malul românesc al Dunării, notează Biziday.

Angel Tîlvăr, ministrul Apărării, s-a deplasat în satul Plauru, din județul Tulcea, iar apoi a declarat la că „în această zonă au fost găsite bucățile de dronă”.

„Au fost o serie de atacuri pe care Rusia le-a făcut împotriva facilităților portuare. Noi am acoperit o zonă foarte mare, inclusiv pe aceea despre care s-a vorbit în spațiul public. Da, în această zonă au fost găsite bucațile de dronă. S-a văzut că, într-un interval redus de timp, au fost o serie de atacuri rusești asupra zonelor portuare și depozitelor ucrainene. Vom avea mai multe puncte de observație. Echipamentele pe care le folosim, care din punct de vedere tehnic pot acoperi zona, rămân în continuare în funcționare. Nu s-a pus problema evacuării pentru că nu sunt elemente care să genereze pericol”, a spus Tîlvăr.

În urmă cu două zile, Ministerul de Externe din Ucraina a anunțat că o dronă rusească a căzut pe teritoriul României, în timpul unui atac masiv asupra portului Reni. Câteva ore mai târziu, Ministerul Apărării din România „infirma categoric” această informație, iar marți, în timpul unei vizite la poligonul Cincu, din județul Brașov, președintele Iohannis a întărit: „Pot să vă spun că nu a existat nicio piesă și nicio dronă și nicio parte a unui dispozitiv care a ajuns în România. Noi avem control total asupra spațiului nostru național, am verificat absolut tot și pot să liniștesc populația: nu a existat nimic ce a ajuns în România.” 

Pe rețelele de socializare ucrainene a circulat luni o fotografie și o filmare ce par a arăta o explozie ce a avut loc pe malul românesc al Dunării. Acestea sugerează că nu au căzut bucăți dintr-o dronă, ci că toată drona s-a prăbușit în România.

Geoconfirmed a localizat între timp elementele fotografiei, demonstrând că explozia a avut loc în România.

Pe 10 februarie 2023, Valerii Zalujni, comandantul Armatei Ucrainene, a transmis că două rachete Kalibr lansate de ruși, din Marea Neagră, au intrat în spațiul aerian al României, după care au revenit în spațiul ucrainean, în zona unde cele două frontiere, dar și cea a R. Moldova, se intersectează.

Informația a fost negată la scurt timp de către purtătorul de cuvânt al Ministerului român al Apărării. Ulterior, MApN a informat că a identificat „o țintă aeriană lansată din Marea Neagră”, despre care a susținut că a intrat în spațiul aerian al R. Moldova și a revenit în Ucraina, „fără să intersecteze, în niciun moment, spațiul aerian al României”.

În aceeași zi, președintele ucrainean a contrazis Ministerul român al Apărării și a declarat că mai multe rachete rusești au trecut prin spațiul aerian românesc: „Rachetele sunt o provocare pentru securitatea NATO, pentru securitatea colectivă”, spunea atunci Volodimir Zelenski.