Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Masacrul de la Bucea: aproximativ…

Masacrul de la Bucea: aproximativ 67 de oameni au fost îngropați într-o „groapă comună” din apropierea bisericii din localitate

În Bucea a început exhumarea cadavrelor din gropile comune, în vederea identificării și stabilirii cauzelor exacte ale deceselor. Procurorul general al Ucrainei, Irina Venediktova susține că, aproximativ 67 de cadavre se află într-o groapă din apropierea bisericii din localitate.

„Avem deja martori care am văzut cum rușii ucideam civilii doar pentru că mergeau după pâine sau medicamente, vorbeau ucraineană, ajutau voluntarii sau armata”, spune Venediktova.

Potrivit procurorului general al Ucrainei, autoritățile ucrainene cunosc informații personale despre militarii ruși – ocupanți ai orașului Bucea. Venediktova spune că acum sarcina principală este identificarea celor care au dat ordine să ucidă ucrainenii, să folosească tortura și violul ca armă.

În a șasea săptămână de război în Ucraina, întreaga lume a fost zguduită de atrocitățile invaziei rusești descoperite în orașul Bucha de lângă capitala ucraineană Kiev.

După retragerea trupelor ruse din Bucha în spațiul public au apărut imagini video care au șocat comunitatea internațională.

De-a lungul străzilor au fost descoperite cadavre ale civililor ucraineni, cei mai mulți dintre ei împușcați în zona capului. Civili ucraineni morți, cu mâinile legate la spate, au fost descoperiți aruncați în gropi comune săpate la periferiile orașului. Au fost descoperite și camere de tortură improvizate, unde zăceau corpurile neînsuflețite ale unor civili.

Rusia a respins „în mod categoric” că militarii săi ar fi comis crime de război împotriva civililor din Bucha. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că imaginile video sunt montate și că totul este o făcătură.

Descoperirea a sute de cadavre la Bucha a fost condamnată de ţările occidentale, iar Adunarea Generală a ONU, formată din cele 193 de state membre, s-a întrunit la New York și a votat pentru suspendarea Rusiei din Consiliul pentru Drepturile Omului.

CRONOLOGIA EVENIMENTELOR DIN UCRAINA: LIVE TEXT/ A 44-a zi de război în Ucraina