Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Marea Britanie anunță că a…

Marea Britanie anunță că a început să furnizeze Ucrainei armament antitanc pentru a o ajuta să se apere în cazul unui conflict cu Rusia

Sursa foto: Reuters

Marea Britanie a anunțat luni, 17 ianuarie, că a început să furnizeze Ucrainei armament antitanc pentru a o ajuta să se apere în cazul unui conflict cu Rusia, scrie Reuters.

În timp ce țările occidentale se tem că Rusia pregătește un pretext pentru un nou asalt asupra Ucrainei, Moscova neagă orice plan pentru un atac, dar a declarat că ar putea întreprinde acțiuni militare dacă Occidentul nu va accepta o listă de cereri, inclusiv interzicerea Ucrainei de a adera vreodată la NATO. 

Discuțiile de săptămâna trecută s-au încheiat fără a se ajunge la un consens, iar Kievul a cerut țărilor occidentale arme pentru a se proteja. 

„Am luat decizia de a furniza Ucrainei sisteme ușoare de arme defensive antiblindare”, a declarat secretarul britanic al Apărării, Ben Wallace, în Parlament, spunând că primele sisteme au fost deja livrate luni, iar un număr mic de personal britanic va oferi instruire pentru o perioadă scurtă de timp.

El nu a precizat numărul sau tipul de arme care au fost trimise, dar a spus: „Nu sunt arme strategice și nu reprezintă nicio amenințare pentru Rusia. Ele trebuie folosite doar pentru apărare”.

Ministrul Apărării al Ucrainei a salutat anunțul lui Wallace.

„Ucraina apreciază foarte mult decizia Marii Britanii de a furniza un nou pachet de securitate cu sisteme de arme ușoare, antiblindare și defensive!”, a declarat Oleksii Reznikov.

Anterior, Marea Britanie a avertizat că împreună cu partenerii occidentali îi vor aplica Rusiei sancțiuni dure în cazul în care aceasta va invada Ucraina.

Recent, ambasadorul Ucrainei la Berlin a îndemnat-o pe noua şefă a diplomaţiei germane să înceapă livrări de arme către ţara sa. Detalii aici.

În ultimele luni, Rusia a continuat să-și consolideze forțele în Crimeea anexată și în apropierea Ucrainei.