Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Joe Biden l-a numit pe…

Joe Biden l-a numit pe Vladimir Putin „criminal de război” și a spus că va solicita inițierea unui proces pentru crime de război

Preşedintele american Joe Biden a cerut deschiderea unui proces pentru crime de război împotriva preşedintelui rus, Vladimir Putin, din cauza crimelor din Bucha, scrie CNN.

„Aţi văzut ce s-a întâmplat în Bucha”, a spus Biden şi a adăugat că Putin „este un criminal de război”.

Declaraţiile lui Biden au avut loc după ce preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelensky, a vizitat Bucea, unul dintre oraşele din apropierea Kievului, unde oficialii ucraineni spun că au fost găsite cadavrele unor civili.

Zelensky a numit acţiunile ruseşti „genocid” şi a cerut Occidentului să aplice sancţiuni mai dure împotriva Rusiei.

Biden s-a abţinut din a numi acţiunile armatei ruse drept genocid.

Tragedia de la Bucha

Autoritățile ucrainene au anunțat duminică, 3 aprilie, că sute de oameni au fost uciși de armata rusă în orașele de lângă Kiev, care se aflau anterior sub ocupația temporară a rușilor.

Unii oameni au fost împușcați chiar pe drumuri, iar cadavrele au fost lăsate pe străzi. Mulți dintre decedați aveau mâinile legate cu o panglică albă, au mai menționat autoritățile de la Kiev.

Atrocitățile nu se opresc aici. Autoritățile de la Kiev au mai anunțat că femei și copii au fost violați și apoi uciși, iar pentru a șterge urmele rușii au incendiat corpurile neînsuflețite.

În spațiul public au apărut fotografii din satelit ale gropilor comune din Bucha.

Ministerul Apărării al Federației Ruse neagă implicarea soldaților ruși în crimele de la Bucha, argumentând că filmările din Bucha și din alte orașe ar fi „o provocare a radicalilor și un montaj”.

Comunitatea mondială este revoltată de noile dovezi privind tratamentul Rusiei asupra civililor din Ucraina. Secretarul britanic de externe Elizabeth Truss a scris pe Twitter că este șocată de filmările în care apar oameni uciși și abandonați pe străzi.

Cancelarul german Olaf Scholz a promis sancțiuni și mai mari împotriva Rusiei, în timp ce președintele francez Emmanuel Macron și-a exprimat susținerea pentru Ucraina și a promis o pedeapsă echitabilă pentru cei responsabili.

Luni, 4 aprilie, este a 40-a zi de război în Ucraina. După ce Vladimir Putin a anunțat, la 24 februarie, așa-numita „operațiune de demilitarizare și denazificare” a Ucrainei, mai multe orașe ucrainene au fost distruse de bombardamente, iar peste 1 400 de civili ucraineni au murit, potrivit ONU. De asemenea, mii de oameni au fost evacuați din zonele grav afectate de război.

CRONOLOGIA EVENIMENTELOR DIN UCRAINA: LIVE TEXT/ Război în Ucraina. Ziua 40