Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Israelul bombardează Gaza și Libanul,…

Israelul bombardează Gaza și Libanul, în timp ce prim-ministrul Netanyahu a convocat cabinetul de război

Palestinienii inspectează locul loviturilor israeliene asupra unei case din Khan Younis, în sudul Fâșiei Gaza, 23 octombrie 2023. Sursa: Reuters

Israelul a lansat luni dimineața devreme bombardamente aeriene în Gaza, iar avioanele sale au lovit sudul Libanului în cursul nopții, în timp ce premierul israelian Benjamin Netanyahu a convocat o reuniune a generalilor săi de rang înalt și a cabinetului său de război pentru a evalua escaladarea conflictului, relatează Reuters.

Atacurile Israelului s-au concentrat asupra centrului și nordului Fâșiei Gaza, a relatat presa palestiniană. Un atac asupra unei case din apropierea taberei de refugiați Jabalia, în nordul Gaza, a ucis mai mulți palestinieni și a rănit alții, potrivit rapoartelor mass-media.

În Cisiordania ocupată de Israel, doi palestinieni au fost uciși în tabăra de refugiați Jalazone, în apropiere de Ramallah, a anunțat luni Ministerul palestinian al Sănătății.

Autoritățile sanitare din Gaza au declarat că cel puțin 4 600 de persoane au fost ucise în cele două săptămâni de bombardamente ale Israelului, care au început după un raid al Hamas din 7 octombrie asupra comunităților din sudul Israelului, în care 1 400 de persoane au fost ucise și 212 au fost luate ca ostatici în Gaza.

Temerile că războiul dintre Israel și Hamas s-ar putea transforma într-un conflict mai amplu în Orientul Mijlociu au crescut în weekend, Washingtonul avertizând că există un risc semnificativ pentru interesele SUA în regiune și anunțând o nouă desfășurare de sisteme avansate de apărare aeriană, notează sursa citată.

Luni dimineața devreme, aviația israeliană a lovit două unități Hezbollah din Liban care ar fi plănuit să lanseze rachete antitanc și rachete spre Israel, a declarat armata israeliană. Oficialii israelieni au mai spus că au fost lovite și alte ținte ale Hezbollah, inclusiv un complex și un post de observare.

Hezbollah a declarat luni că unul dintre luptătorii săi a fost ucis, fără a oferi detalii. Armata israeliană a declarat că 7 soldați au fost uciși la granița libaneză de la începutul ultimului conflict.

În contextul în care violențele din jurul granițelor sale puternic păzite sunt în creștere, Israelul a adăugat duminică 14 comunități din apropierea Libanului și Siriei la planul său de urgență pentru evacuare în nordul țării.

Prim-ministrul palestinian Mohammad Shtayyeh a făcut apel la comunitatea internațională să creeze „un front unit” pentru a opri atacurile Israelului în Gaza și pentru a permite accesul la ajutorul umanitar, care abia a început să pătrundă în regiune.

Un al doilea convoi de 14 camioane cu ajutoare a intrat duminică seara în punctul de trecere Rafah către Fâșia Gaza asediată, iar președintele american Joe Biden și Netanyahu au afirmat într-o convorbire telefonică că „acum va exista un flux continuu al acestei asistențe critice în Gaza”, a declarat Casa Albă.

Biroul umanitar al ONU a declarat că volumul de ajutor care a intrat până în prezent reprezintă doar 4% din media zilnică dinaintea ostilităților și o fracțiune din ceea ce este necesar, în condițiile în care rezervele de alimente, apă, medicamente și combustibil se epuizează.