Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Iranul va desființa poliția moravurilor,…

Iranul va desființa poliția moravurilor, pe fondul protestelor care au loc de două luni

Poliția iraniană a moravurilor, însărcinată cu aplicarea codului vestimentar islamic al țării, va fi desființată, afirmă procurorul general al Iranului, în urma protestelor care au loc de câte luni de zile, relatează BBC.

Declarațiile lui Mohammad Jafar Montazeri, care nu au fost încă confirmate de alte agenții, au fost făcute duminică, în cadrul unui eveniment.

În Iran au avut loc luni de zile proteste din cauza morții unei tinere în arest.

Mahsa Amini fusese reținută de poliția pentru moralitate pentru că ar fi încălcat regulile stricte privind acoperirea capului.

Montazeri se afla la o conferință religioasă când a fost întrebat dacă poliția moravurilor va fi desființată.

„Poliția moravurilor nu are nimic de-a face cu sistemul judiciar și a fost desființată din locul în care a fost creată”, a declarat el.

Controlul asupra acestei forțe aparține Ministerului de Interne și nu sistemului judiciar.

Sâmbătă, Montazeri a declarat, de asemenea, în parlamentul iranian că legea care impune femeilor să poarte hijab va fi analizată.

Chiar dacă poliția moravurilor este închisă, acest lucru nu înseamnă că legea veche de zeci de ani va fi schimbată.

Protestele conduse de femei, etichetate de autorități drept „revolte”, au cuprins Iranul de când Amini, în vârstă de 22 de ani, a murit în arest la 16 septembrie, la trei zile după ce a fost arestată de poliția moravurilor din Teheran.

Moartea ei a fost catalizatorul tulburărilor, dar este, de asemenea, urmarea nemulțumirilor legate de sărăcie, șomaj, inegalitate, nedreptate și corupție.

Dacă se confirmă, eliminarea poliției moravurilor ar fi o concesie, dar nu există garanții că ar fi suficientă pentru a opri protestele, în urma cărora demonstranții au dat foc vălului islamic.

Iranul a avut diferite forme de „poliție a moravurilor” de la Revoluția islamică din 1979, dar ultima versiune – cunoscută oficial sub numele de Gasht-e Ershad – este în prezent principala agenție însărcinată cu aplicarea codului islamic de conduită al Iranului.

Aceștia și-au început patrulările în 2006 pentru a aplica codul vestimentar, care impune, de asemenea, ca femeile să poarte haine lungi și interzice pantalonii scurți, blugii rupți și alte haine considerate imodeste.